ZABORAVLJENA ZGRADA TDZ-A

Posljednji bastion radništva i dalje na čekanju

26.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Okupacijom tvornice, prije četiri godine, 36 radnika Tvornice duhana Zagreb (TDZ) pokušalo je zaustaviti preseljenje proizvodnje u Istru. Na kraju su bitku izgubili, Adris je u Kanfanaru izgradio moderan pogon, radnici su dobili otpremnine, a tvornica u Zagrebu ispražnjena je. Zgrada i dan danas stoji prazna, ostavljena na milost i nemilost vremenu iako se radi o zaštićenom spomeniku industrijske arhitekture s kraja 19. stoljeća

Tamo gdje su nekad bučili strojevi za proizvodnju cigareta sada je carstvo golubova i miševa. Vlasnik zgrade je od rujna 2007. država koja ju je za 9,8 milijuna eura kupila od Adrisa. Ugovor je potpisao ministar kulture Božo Biškupić, jer bi se u prostorije nekadašnjeg TDZ trebao preseliti Hrvatski povijesni muzej.

Dosad je iz državnog proračuna Adrisu isplaćeno, prema podacima iz ministarstva, šest i pol milijuna eura, a ostatak bi trebao biti plaćen u dvije rate, dio do kraja ovog mjeseca, a ostatak studenome.

Tvornica cigareta postaje 'kuća povijesti'

I dok su novci uredno 'tekli' bivša zgrada TDZ sve dosad bila je na čekanju. Konačno, prema najavama, na ljeto ove godine trebali bi započeti prvi radovi kako bi se nekadašnja tvornica pretvorila u 'kuću povijesti'

'Lokacijsku dozvolu imamo, građevinska se čeka. Tijekom lipnja trebala bi biti gotova izvedbena dokumentacija i tad bismo krenuli s radovima. Kako se radi o spomeniku kulture, svaki potez mora biti odobren od nadležnih institucija', kaže Ankica Pandžić, ravnateljica Povijesnog muzeja.

Zadnje tri godine, objašnjava ona, prošle su u sređivanju dokumentacije iako je, prilikom potpisivanja ugovora, bilo riječi o tome da bi uređenje prostora i preseljenje trebalo završiti do 2009. godine.

Čitavo to vrijeme bivša tvornicu TDZ imala je svog čuvara, tako da nije bilo provala. Jedina veća havarija bilo je puknuće vodovodne cijevi što je, naglašava Pandžić, na vrijeme uočeno.

Bruto površina novog muzeja bit će veća od devet tisuća kvadrata dok je dosad Povijesni muzej  radio u prostoru od oko dvije tisuće kvadrata, od čega je samo oko 240 metara bilo izložbenog prostora. Prema grubim procjenama, na adaptaciju zgrade TDZ će otići više od 150 milijuna kuna

'Nema straha da će zbog krize biti odgođeno preuređenje. Prva sredstva su osigurana. Mislim da je nakon 170 godina postojanja Povijesnog muzeja, došlo naše vrijeme!' optimistična je Pandžić.

Povjesničari i duhanci dijelit će dvorište

Unutrašnje dvorište nekadašnjeg tvorničkog kompleksa 'povjesničari' će dijeliti s biznismenima. Adris je još uvijek vlasnik ostalog dijela kompleksa nekadašnjeg TDZ-a u donjogradskom bloku Jagićeva–Hochmanova–Klaićeva ulica, i tu 'duhanci' sada planiraju izgraditi poslovni centar. Međutim, i njihov projekt je na čekanju.

'U zastoju smo više od godinu dana zbog rješavanja imovinsko-pravnog pitanja oko male čestice površine 40 kvadrata. Njezino vlasništvo donedavno je bilo neutvrđeno i grad Zagreb se nije uspio uknjižiti. Prema novom zakonu o cestama, čini se, da je to u državnom vlasništvu', kaže Damir Vanđelić, direktor investicija Adris grupe.

Poput susjeda iz Povijesnog muzeja, i on očekuje da će se s radovima krenuti tijekom ove godine.

Nova poslovna zgrada Adrisa, za koju je planirani budžet 30 milijuna eura, prostirat će se na više od dvije tisuće četvornih metara te će imati osam etaža. U prizemlju nove zgrade bit će kafići, restorani, banka, ljekarna, a ispred je planirana podzemna garaža na dvije etaže sa 280 parkirališnih mjesta za zaposlenike tvrtke, ali i buduće posjetitelje 'kuće povijesti'.