ALESSANDRO PROFUMO:

'Rizik za slom eura samo dva posto'

25.05.2010 u 09:18

Bionic
Reading

Rizik od raspada eurozone minimalan je čak i ako ga nedostatak političke volje za rješavanje regionalne dužničke krize potkopa, izjavio je Alessandro Profumo, glavni direktor najveće talijanske banke UniCredita

'Do prije nekoliko mjeseci vidjeli smo nula posto šanse, a sada vidimo dva posto rizika za slom eura. Euro će i dalje živjeti. Glavna tema nije jači ili slabiji euro, već brzina promjena', ustvrdio je Profumo u razgovoru za Bloomberg.

Euro bi se trebao stabilizirati poslije 19. svibnja i pada na najnižu razinu u odnosu prema dolaru u više od četiri godine, smatra Profumo te dodaje kako europski čelnici moraju obuzdati strah od grčkih problema i proračunski deficit.

'Danas nema vođa sa snažnom europskom predanošću. Nedostaju nam francuski predsjednik François Mitterrand i njemački kancelar Helmut Kohl', kaže Profumo koji dužnost glavnog direktora UniCredita obnaša od 1997. godine. Europske države trebale bi rezati svoje proračunske deficite, a naprave li to, vidjet ćemo jačanje eura, objašnjava. Primjerice, grčki proračunski deficit prošle je godine iznosio 13,6 posto BDP-a, što je četiri puta više od limita Europske unije od tri posto. Irska je imala najveći problem u regiji sa svojih 14,3 posto.

'Problem je s ovim zemljama što njihove vlade moraju objasniti što će napraviti kako bi poboljšale rast', tvrdi Profumo.

Pad eura ima prednosti jer će potaknuti europski izvoz i ograničiti inflaciju, kaže, a dugoročne kamatne stope mogle bi pasti zbog inflacijskih pritisaka. 'Tada će euro ostati na manje-više istoj razini koju mi danas predviđamo', ustvrdio je Profumo.

Problemi s dužničkom krizom na europskim su burzama otvorili rasprodaje, kaže glavni direktor UniCredita. Indeks Stoxx Europe 600 21. svibnja pao je na najnižu razinu u šest mjeseci, a grčki indeks FTSE/ASE 20 izgubio je 27 posto samo ove godine. Čak su i UniCreditove dionice pale na najnižu razinu u posljednjih 12 mjeseci, na 1,53 eura 7. svibnja.

U većini slučajeva dionice su podcijenjene, ali ne zbog očekivana rada kompanija, već zbog negativnog raspoloženja u Europi, pa se zato rasprodaje europski portfelj', rekao je Alessandro Profumo koji je širenje europskih tržišta koja se koriste eurom iskoristio za proširenje izvan Italije. UniCredit je potrošio 61 milijardu dolara na europska preuzimanja od 2005. do 2008. kako bi postao osma najveća banka Europske unije sa 949,9 milijardi eura imovine.