BITKA S ROKOVIMA

Vlada će teško ispoštovati vlastiti program

25.05.2010 u 09:06

Bionic
Reading

Iako je premijerka Jadranka Kosor zaprijetila ministrima da mogu samo skraćivati rokove za provedbu mjera koje bi trebale dovesti do gospodarskog oporavka stvarni život u Hrvatskoj pokazuje da zadane rokove nije lako poštivati, a kamoli skraćivati, piše Novi list

I premijerka je priznala da će biti teško ispoštivati rok o plaćanju svih obveza države, što podrazumjeva i njezina poduzeća i fondove, do 1. lipnja jer samo zdravstvo ima dug od 2,4 milijarde kuna, pa se rok pretvorio u kontinuirani, a plan dogovora sa sindikatima oko neisplate božićnice i regresa, vrijednih 640 milijuna kuna, dobio je rok 'u tijeku'.

Slično će se najvjerojatnije dogoditi i s dijelom mjera koje bi trebale biti izvršene do kraja mjeseca. Pred Vladom je još samo pet svibanjskih radnih dana, a u planeru je petanestak mjera koje treba do tada provesti.

U tom bi razdoblju trebalo konačno objaviti novi program poticanja zapošljavanja, ali i zakon kojim se reguliraju potpore za očuvanje radnih mjesta. Ako je Vlada doista okrenula novu stranicu, piše Novi list, ti bi programi trebali biti potpuna novost, a ne tek puko prepisivanje starih mjera koje se odnose na mlade koji prvi put traže posao, ili na one koji su godinama nezaposleni. Učinak takvih mjera vidi se u više od 308 tisuća nezaposlenih.

Rast broja nezaposlenih nije spriječio ni prošlogodišnji zakon o potporama koji se sveo na plaćanje neradnog petka i kojeg su iskoristile tek dvije tvrtke. Iako o tome nitko ne želi službeno govoriti, uključeni u te projekte ističu, saznaje riječki dnevnik, da će zbog kratkoće mjera novi programi i poticaji dobrim dijelom ipak nalikovati na dosadašnje.

Gospodarstvu bi trebali pomoći i akcijski planovi za sudove s najvećim brojem zaostataka, među kojima je i Trgovački sud u Zagrebu. Od Vlade se očekuje i da formalno donese zaključak kojim će upravama i nadzornim odborima narediti donošenje planova smanjenja zaposlenih u svim državnim poduzećima za pet posto.

Ako i izgura plan za svibanj, Vladu čeka još naporniji posao u lipnju. Među dvadesetak zadataka polovina se odnosi na izradu zakona. Najveći zadatak kojeg Vlada mora odraditi u lipnju je priprema rebalansa. Hrvatska bi konačno trebala, piše Novi list, nakon nekoliko propalih pokušaja, dobiti i jasnu i provedivu strategiju regionalnog razvoja, a zakonima bi se trebale smanjiti i naknade za šume i vode.

Lipanj bi trebao donijeti i nova pravila o provođenju stečajnog postupka kako bi se taj proces ubrzao. Utvrdit će se i nova lista stečajnih upravitelja, a Vlada planira donijeti i jasna pravila kako će se u stečaju ponašati državne institucije. Poslovi su to koje država nije uspijevala odraditi godinama, pa je upitno kako će joj za to biti dovoljno tek tridesetak dana.

Kako što više nezaposlenih uvesti u svijet rada trebao bi biti Vladin zadatak i u lipnju, pa će Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo gospodarstva morati prionuti izradi novog zakona u posredovanju u zapošljavanju kojim bi se trebala odrediti i drukčija pravila u dobivanju naknada za vrijeme nezaposlenosti.

Ministarstva bi u lipnju trebala donijeti i desetke pravilnika i odluka.

U lipnju je javnost trebala doznati, piše Novi list, i tko su najveći dužnici iz privatnog sektora. Poslodavce koji ne plaćaju obveze državi Vlada namjerava spriječiti u osnivanju nove tvrtke prije podmirenja duga tako što će morati potpisivati izjavu o nepodmirenim dugovima, bez koje neće biti upisa u sudski registar.