PRI NISKIM TEMPERATURAMA

Redukcije moguće i uz redovni dotok plina

22.01.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Bez ulaganja u nova skladišta i dobavne pravce te stvaranja tržišnih odnosa koji će potaknuti ulaganja u poslovanje s plinom, redukcije bi se mogle ponoviti i uz redovnu opskrbu ruskim plinom, ocjenjuju u Ini.

Zaredaju li opet dani s negativnim temperaturama, plinski sustav će biti zahvaćen vršnim opterećenjima koja ne može podnijeti zbog svojih tehničkih karakteristika pa bi redukcije bile neizbježne, tvrde u Ini.

To se prvenstveno odnosi na snagu sustava, odnosno mogućnost crpljenja plina iz podzemnog skladišta kao i mogućnost postizanja dovoljno visokog tlaka u plinovodima.

Prema Ininim podacima, pri niskim temperaturama potrošnja plina raste iznad 570.000 prostornih metara na sat i tada nastaju problemi jer je u sustav moguće staviti 12 milijuna prostornih metara dnevno, što je u takvim okolnostima nedovoljno.

Ako bismo dakle i imali dovoljne količine plina, opet ga ne bismo imali dovoljno u sustavu, zbog ograničenja snage sustava odnosno mogućnosti postizanja dovoljno visokog tlaka.

Novo skladište, pored postojećeg u Okolima, napominju, bilo bi stoga vrlo korisno i to ne toliko po kapacitetu nego po snazi koja bi omogućila upumpavanje 850 do 900 tisuća prostornih metara plina na sat tijekom vršnih opterećenja

Do trenutnog stanja plinskog sustava u Hrvatskoj umnogome je prema mišljenju Ininih stručnjaka došlo zbog cijene plina koja, tvrde, nije realna i tržišna nego preniska za rentabilno poslovanje

Uz gradnju novog skladišta kao rješenja za izbjegavanje poremećaja u opskrbi u Ini smatraju diverzifikaciju dobave i okrupnjavanje plinskih distributera.

Pogodnim rješenjem za diverzifikaciju smatraju gradnju LNG terminala te preporučuju ubrzavanje aktivnosti na Adria LNG projektu

Okrupnjavanje distributera, kojih u Hrvatskoj ima 39, potrebno je prema Ininim stručnjacima zbog toga što su neki nastali kao dio komunalnih poduzeća, pa su dio sustava koji obavljaju i druge djelatnosti i nemaju dovoljnu kadrovsku i financijsku snagu za povećanu sigurnost opskrbe. Provedbom koncentracije broj distributera u Hrvatskoj bi se, smatraju i Ini, trebalo smanjiti na najviše pet.

U Ini preporučuju i uvođenje kategorije "prekidni potrošač", kojeg se ugovorno može isključiti za vrijeme vršne potrošnje, a podsjećaju i na svoju inicijativu za stvaranje uvjeta za utiskivanje ukapljenog naftnog plina miješanog sa zrakom u mrežu za vrijeme najveće potrošnje.