POČETAK GODINE

U prva četiri mjeseca 8 posto manje turista

14.05.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Na hrvatskom je Jadranu u prva četiri mjeseca ove godine bilo 8 posto manje dolazaka turista i 5 posto manje noćenja nego u isto vrijeme prošle godine, dok je samo u travnju na Jadran došlo 10 posto manje turista ostvarivši 8 posto manje noćenja nego u lanjskom travnju, prvi su podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

Na Jadran je ukupno u prva četiri mjeseca došlo 635 tisuća turista, koji su ostvarili gotovo 2 milijuna noćenja, od čega se 72 posto dolazaka i 75 posto noćenja odnosi na strane turiste. Njihovih 456,7 tisuća dolazaka na Jadran za 5 posto je manje nego u prva četiri lanjska mjeseca, dok su nešto manji minus od 2 posto stranci zabilježili s 1,5 milijuna noćenja.

Domaći su turisti u znatno većem minusu, od 15 i 12 posto s 178,3 tisuće dolazaka i 488,5 tisuća noćenja.

Promatrano po jadranskim regijama/županijama sve su unatoč uskrsnim blagdanima i školskim praznicima početkom travnja imale pad dolazaka turista u četiri mjeseca, i to od najvećih 9 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, do najmanjih 5 posto na Kvarneru.

U noćenjima su minusi bili nešto manji, dok su jedino Zadarska i Ličko-senjska županija upisale poraste u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, i to od 3 i 5 posto.

Navedeni minusi turističkih dolazaka i noćenja u travnju ove godine zabilježeni su na Jadranu s nešto malo više od 50 posto ukupnih četveromjesečnih dolazaka ili 383,2 tisuće te 60 posto od ukupnih noćenja ili 1,2 milijuna.

I u travnju su na Jadranu u većini bili strani turisti s 314,5 tisuća dolazaka i nešto malo više od milijun noćenja, čime su u minusu od 9 odnosno 8 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj.

Domaćih turista i njihovih noćenja na Jadranu je u travnju bilo 14 i 10 posto manje.

Po jadranskim regijama najviše je turista i noćenja u travnju bilo u Istri, ali su sve zabilježile i pad dolazaka i pad noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine.