BAJSOV OPTIMIZAM RASTE

Sezona bukirana više od 50 posto

14.05.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Iako su prvi rezultati ovogodišnje turističke predsezone nešto slabiji nego u isto vrijeme prošle godine, turistička struka temeljem dosadašnjih najava sa stranih tržišta te pravovremeno poduzetih mjera u suradnji javnog i privatnog sektora vjeruje da će sezona generalno biti dobra, na razini prošle godine, a moguće i nešto bolja

Zajednička je to ocjena Ministarstva turizma i predstavnika strukovnih udruga iznesena na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu, čemu je prethodio radni sastanak ministra turizma Damira Bajsa s čelnim ljudima Kamping udruženja Hrvatske (KUH), Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH) te Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Svi su se oni danas složili i da su zajedničke mjere za pripremu i realizaciju ovogodišnje sezone posebno pridonijele boljoj promociji po tržištima te pozitivnijem stanju organiziranog turističkog prometa.

Istaknuvši da javno i privatno partnerstvo mora biti 'nit vodilja' i za budućnost u hrvatskom turizmu, ministar Bajs je dodao da u vezi sezone možemo biti optimistični, ali da je još rano za generalne prognoze.

Smatrajući da ova sezona ima bolju perspektivu od lanjske, te da je do sada bukirano nešto malo više od 50 posto ukupnog prometa, predsjednik UHPA-e Boris Žgomba ističe kako tek predstoji 'bitka za sezonu'.

Kazao je da trenutno najbolje stoje Istra i Kvarner, dok je splitska regija nešto slabija, kao i Dubrovnik koji kao avio destinacija najviše osjeća poremećaje u zračnom prometu.

Predsjednik UNPAH-a Zlatko Kukec kazao je pak kako je struka sigurna da će se zbog krize u Grčkoj dio putnika radije odlučiti za Hrvatsku, dok je predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar uvjeren da će ova godina za turizam biti stabilnija od lanjske, jer za sada nema nekih radikalnijih i negativnih trendova koji bi donijeli sezonu lošiju od lanjske.

Od svih sektora najviše su za sezonu zbog najave nepovoljnijih vremenskih prilika te rasporeda praznika zabrinuti vlasnici kampova, koji su po riječima predstavnice KUH-a Josipe Cvelić Bonifačić ove godine u sezonu uložili oko 10 milijuna eura.