KOSOR INVESTITORIMA:

'Dođite u Hrvatsku po maksimalne potpore'

13.05.2010 u 15:04

Bionic
Reading

'Nikada nas ne smije biti sram reći hvala, a danas zahvaljujem svim investitorima koji su uložili svoj kapital i znanje u Hrvatsku', kazala je premijerka Jadranka Kosor, otvarajući Hrvatski investicijski forum u zagrebačkom Westinu

Hrvatska nudi niz prednosti i mogućnosti investitorima, istaknula je Kosor. Pohvalila se vrhunskim autocestama, kvalitetno obrazovanom i kreativnom radnom snagom te izvrsnim i fleksibilnim sustavom poticaja direktnim izravnim ulaganjima. Pozvala je investitore u zemlju koja je članica NATO-a te uskoro 28. članica Europske unije, intepretirajući ulazak u aosocijaciju 'povratkom kući'. Istaknula je da smo na listi 'Doing bussines' označeni među 'top 10 reformera' te da je Hrvatska među pet zemalja u regiji po uspješnosti privlačenja investicija.

'Jedan od ključnih projekata Vlade je ulaganje u nove kapitalne projekte', istaknula je Kosor pa kao prioritet označila privlačenje izravnih stranih investicija. To će učiniti skraćenjem roka za izdavanje dozvola, uklanjanjem administrativnih prepreka ulaganju te izmjenama u poreznom sustavu. Kako bi dokazala da misli ozbiljno, Kosor je posebno istaknula da je Vlada publicirala katalog projekata koji su prostor za investicije.

'Već ćemo sljedećeg tjedna neke od tih mjera imati na sjednici Vlade', najavila je Kosor malu ekskluzivu za domaću javnost.

Nastavak procesa privatizacije istaknula je kao jedan od prioriteta programa Vlade a svim je investitorima obećala maksimalne potpore.

Skup se održao u sklopu Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj koja je na tri dana u zagrebačke hotele privukla bankare, potencijalne investitore i političare iz cijele Europe i svijeta te najistaknutije pripadnike političke i gospodarske scene Hrvatske.

Thomas Mirow, predsjednik EBRD-a pozdravio je s pozicije domaćina ugledni skup te čestitao Vladi na izvrsnoj organizaciji skupštine.

'Praksa predstavljanja zemlje domaćina postala je i prilika za sklapanje dogovora o daljnjim ulaganjima u toj zemlji, pa se nadamo da ćemo tijekom Foruma saznati o prilikama za investiranje', kazao je Mirrow.

Pozvao je investitore da sudjeluju na panelima i otkriju nove projekte, a obećao je zainteresiranima da će im pri financiranju EBRD biti potpora. I tijekom teške 2009. uložili smo preko 244 milijuna eura u Hrvatsku, a u budućnosti ćemo se koncentrirati na korporativni i financijski sektor te infrastrukturu, istaknuo je čelnik EBRD-a.

Govoreći o regionalnim aktivnostima naročito je izrazio sklonost banke da financira razvoj infrastrukturnih objekata. 'EBRD je uvijek bio snažna potpora Hrvatskoj jer smo je uvijek vidjeli kao integrirani dio Europe', pohvalio je Mirrow.