FINANCIJE SELE NA ISTOK

Došao je kraj londonskom Cityju

22.01.2009 u 11:10

Bionic
Reading

'Jednostavno, Britanija nema što prodati', smatra Jim Rogers, investicijski bankar i svojevremeno bliski suradnik Georgea Sorosa, objašnjavajući pad funte u odnosu na svjetske valute na najnižu razinu od 1985. godine

Britanska valuta gubi podršku ulagača i vjerojatno će i dalje padati u odnosu na dolar i euro, prognozira Rogers u Financial Timesu, naglašavajući da je 'došao kraj' londonskom Cityju kao financijskom središtu svijeta, jer se centar financija nezadrživo seli prema istoku.

Rogers tvrdi da su dva ključna potpornja funte, nafta u Sjevernom moru i snažni sektor financijskih usluga u Britaniji, izgubili prijašnju snagu. Izvori nafte u Sjevernom moru već su dotrajali, a uloga Londona kao glavnog financijskoga središta sve je slabija. 'S londonskim Cityjem je svršeno, svjetski financijski centar nepovratno se seli na istok. Sav novac je u Aziji. Zašto bi se vraćao natrag na zapad? Oni ne trebaju London', kaže Rogers za Financial Times.

Rogers misli da je funta znatno ranjivija nego dolar ili euro. On kaže da je britansko tržište nekretnina u znatno lošijem stanju nego američko, a britansko gospodarstvo u lošijoj formi nego gospodarstva eurozone, u kojoj većina zemalja nisu veliki dužnici i nemaju veliki trgovinski deficit.

Crne prognoze Jima Rogersa dolaze nakon objave svježih podataka koji pokazuju da britansko gospodarstvo pada u sve dublju recesiju.