TEŠKA VREMENA

Fiatovo ulaganje u Zastavu upitno

22.01.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Iako je predsjednik Srbije Boris Tadić nedavno izjavio da je talijanska kompanija Fiat odgodila investiciju u Zastavu, proizvodnja automobila Punto ipak će početi u ožujku, kao što je ranije bilo najavljeno

Odluka talijanskog Fiata da će za deset mjeseci odgoditi primjenu ugovora o ulaganju 700 milijuna eura u srpsku automobilsku industriju zbog svjetske ekonomske krize, naišla je na razumijevanje srpskih vlasti, ali ne i sindikata.

Samostalni sindikat Zastava automobila zatražio je da se toj tvornici ponude alternativni poslovi kako bi kragujevačka tvornica i njezini kooperanti izdržali do trenutka primjene ugovora. Tako se spominjalo da bi se mogla obnoviti proizvodnja Juga, kao i proizvodnja dijelova za Egipat i Rusiju.

Ipak, generalni direktor tvrtke Fiat Srbija Giovani De Philipis kaže da će proizvodnja automobila Punto početi u ožujku, kao što je ranije bilo najavljeno. Prema njegovim riječima, Talijani će u poslu s kragujevačkom Zastavom odložiti samo jedan dio dugoročnih investicija.