NOVI TURISTIČKI ADUT

'Hrvatski san' prijetnja Abu Dhabiju

06.05.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Na jugu Hrvatske, točnije u uvali Sestrice u mjestu Doli u dubrovačkom primorju, trebao bi se do 2015. izgraditi turistički kompleks koji će konkurirati elitnim svjetskim destinacijama poput Abu Dhabija ili Monte Carla. Iza projekta koji nosi naziv 'Hrvatski san', vrijednog u prvoj fazi 1,5 milijardi eura, a u konačnici čak pet milijardi eura, stoji Profectus grupa

Njezin čelni čovjek Vincenco Blagaić trenutno je u intenzivnoj lobističkoj kampanji kako bi projektu osigurao i političku podršku. Prije dva dana 'Hrvatski san' na Danu poduzetnika prezentirao je premijerki Jadranki Kosor i predsjedniku Ivi Josipoviću, dok je danas projekt na Zagrebačkom velesajmu predstavio i predsjedniku Sabora Luki Bebiću.

Na ogromnom području koje obuhvaća pet tisuća hektara, jedan dio je u BiH, Blagaić planira izgraditi 13 hotela, marinu za megajahte sa 400 vezova, poslovni aerodrom, golf igralište, 56 vila od pet do sedam zvjezdica, 350 apartmana, stadion, šoping centar, pa čak i filmski studio, i sve to protkano maslinicima, poljima lavande i vinogradima. Ideja je da to postane luksuzna destinacija za najmoćnije ljude svijeta.

Dosad je na zemljište, prema riječima Blagaića, Profectus potrošio desetak milijuna eura i još je dva milijuna uložio u arhitekte i projekte. Samo maketa čitavog kompleksa, od gotovo 150 kvadrata, izrađena u Londonu plaćena je oko 100.000 eura.

'Najteži dio posla je kupovina zemljišta. Veliki je nered u gruntovnicama i mnogi od suvlasnika tih parcela su mrtvi, pa su naši odvjetnici njihovu djecu tražili po Čileu i Australiji. Kad smo prije šest godina kupili milijun kvadrata na području prve faze projekta, Tri sestrice, potpisali smo preko tisuću ugovora. Praksa je da se prvo plati kapara, a ostatak kad završi ostavinska rasprava, tako da to još uvijek traje', objasnio je Blagaić.

Profectusov plan je da se prva faza 'Hrvatskog sna', teška 1,5 milijardi eura, financira dijelom kreditima domaćih banka, a ostatak bi se prikupio preko nekretninskog fonda, s tim da bi se u privlačenje stranih investitora krenulo krajem ljeta. Želja im je da rasprše investicije iz svih krajeva svijeta kako ne bi imali jednog dominantnog ulagača i tako kontrolu nad projektom zadržali u svojim rukama.

'Nadamo se preko fonda privući 500 milijuna eura privatnog kapitala. Cilj nam je da 'Hrvatski san' ostane hrvatski i da domaće tvrtke budu nositelji projekta. Ali istina je i da se ovakav projekt neće moći ostvariti samo s hrvatskim kapitalom', rekao je Blagaić koji se nada da bi se s prvim radovima krenulo krajem ove godine.

Predsjednik Sabora Luka Bebić, koji je s projektom upoznat i od prije, istaknuo je da je njegov dojam pozitivan a osobito ga je razveselilo što je izmijenjen izgled nekih hotela.

'Ma sve je nešto stršilo, otišlo u zrak i izgledalo je monstruozno. Činilo se kao da ste na mjesecu, a ja želim biti ovdje a ne na mjesecu', primijetio je Bebić.

Ime projekta 'Hrvatski san' za njega je malo pretenciozno iako je pohvalio trud projektanata da se prilagode okolišu.