PRIVATIZACIJA

Sedmi pokušaj prodaje Podgore i Živogošća

06.05.2010 u 08:57

Bionic
Reading

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju na današnjoj je sjednici odlučio da će raspisati ponovne javne pozive za kupnju dionica hotela Podgora i Živogošće, a Vladi će predložiti donošenje odluke o prodaji dionica Belja i Čateksa iz državnog portfelja njihovim radnicima pod posebnim uvjetima, kao i objavu ponovnog natječaja za tvrtku Meiso pod posebnim uvjetima.

Natječaje za prodaju dionica iz državnog portfelja u hotelima Podgora i Živogošće HFP će objaviti sedmi put, vjerujući da će nove početne cijene za dioničke udjele od po pet posto nominalne vrijednosti privući investitore više nego u prošlim natječajima.

Za 55,67 posto dionica u hotelima Podgora početna cijena je 3,7 milijuna kuna, dok je za 75,21 posto dionica hotela Živogošće početna cijena 4,2 milijuna kuna

Predsjednik HFP Vedran Duvnjak kazao je da su obje hotelske kuće na odličnim lokacijama i imaju veliku vrijednost u nekretninama, ali su opterećene hipotekama i dugovanjima prema Ministarstvu financija po osnovi državnih jamstava za kredite banaka tim tvrtkama. Od ponuditelja će se očekivati podmirenje navedenih obveza prema državnim i drugim vjerovnicima.

Upravni odbor HFP-a Vladi predlaže da se radnicima Belja iz Darde, koje je u većinskom vlasništvu Agrokora, omogući kupnja 15,37 posto dionica te tvrtke, koliko je još ostalo u HFP-ovom portfelju, i to po cijeni od 30 kuna po dionici, što je 30 posto od njene nominalne vrijednosti.

Nešto malo više od 2000 radnika Belja u tom bi slučaju moglo kupiti po 626 dionica, a taj bi ih paket stajao 18.780 kuna.

Vladi se predlaže i prodaja radnicima čakovečkoga Čateksa 25,86 posto dionica te tvrtke iz portfelja HFP-a pod posebnim uvjetima, i to po 36 kuna po dionici, uz uvjet da 165 dionica ide po radniku. Ta je cijena, rečeno je, puno manja od prosječne cijene kojom su se dionice te tvrtke trgovale na tržištu kapitala koja se kreće od 85 do 120 kuna po dionici.

Predsjednik Upravnog odbora HFP-a i ministar poljoprivrede Petar Čobanković predloženu prodaju dionica radnicima Belja i Čateksa ocijenio je pozitivnom i pravičnom.

Vladi se predlaže i donošenje odluke o objavi ponovnog natječaja za prodaju 78,8 posto dionica tvornice cipela Meiso iz Goričanapod posebnim uvjetima, za jednu kunu

Upravni odbor odbacio je jedinu pristiglu ponudu na natječaju za tu tvrtku, završenom 16. travnja, koju su dali Snježana Dominić i ortaci koji su prihvatili sve uvjete osim podmirenja ukupnih obveza te tvrtke od 17 milijuna kuna, te je predložio objavu novog natječaja za Meiso.

Upravni odbor HFP-a donio je i više odluka o raspisivanju natječaja za prodaju nekoliko nekretnina u svom vlasništvu ili suvlasništvu i to, u Maloj Gradusi kod Siska, Slavonskom Brodu te Kastvu.