ULAZAK U RECESIJU

Ekonomsko vijeće priprema krizni plan

21.01.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Na sjednici Ekonomskog vijeća, najavljenoj za petak, 23. siječnja, glavna točka će biti pregled antirecesijskih mjera koje su dosad poduzete u europskim zemljama. Na osnovu njih trebao bi se donijeti i hrvatski paket mjera za pomoć gospodarstvu

'Jedan od mogućih zaključaka sjednice je i da se ide u rebalans proračuna. Očito je da smo u recesiji. Pokazuje se da smo bili u pravu kad smo tražili nulti deficit ili suficit državnog proračuna kako bi osigurali sredstva za pomoć gospodarstvu. Vrlo je teško u vrijeme globalne krize naći dodatne izvore financiranja', kaže Anton Starčević, glavni ekonomist RBA i jedan od članova ekonomskog 'vijeća mudraca'.

Za rebalans, tvrdi Starčević, nikad nije prerano, ako će to dovesti do uravnoteženja prihoda i rashoda. 'Vlada je išla s preoptimističnim proračunom koji se već sad pokazuje neodrživim', tvrdi on.

Zadnja procjena RBA je da će BDP u 2009. biti u minusu 0,6 posto, ali veća je vjerojatnost da će biti još lošiji nego bolji, procjenjuje Starčević.

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu i član Ekonomskog vijeća Mladen Vedriš također smatra da je Hrvatska ušla u recesiju, ali da će se pravi trend moći vidjeti tek krajem veljače

'Za sada se radi samo o naznakama i još je rano govoriti o rebalansu proračuna. U idućih mjesec dana Vlada mora ocijeniti može li uravnotežiti prihode i rashode', kaže Vedriš.