PRIJE TOGA REBALANS

Šuker treba posuditi dvije milijarde eura

Bionic
Reading

Ministar financija Ivan Šuker otpočeo je neformalne razgovore s bankarima kako bi osigurao nova zaduženja. Procjena je analitičara da će država do kraja godine trebati posuditi oko dvije milijarde eura, piše Poslovni dnevnik

Ministar Šuker već je obavio niz razgovora s financijskim institucijama za vrijeme nedavnog posjeta Washingtonu, gdje su pozdravljene mjere stabilizacije fiskusa. Povoljne vijesti stižu i iz Europe; neformalnim kanalima poručeno je, saznaje Poslovni dnvenik, da država ima otvorenu kreditnu liniju Deutsche banka, ali i prošlogodišnjih američkih aranžera.

Iznos izdanja tek je u fazi definiranja, iako se već mogu čuti procjene analitičara da će država do kraja godine trebati posuditi oko dvije milijarde eura.

Primarna nepoznanica koja itekako prijeti otežavanjem ambicioznih planova oporavka jest brodogradnja kojoj je od 50-ak milijardi kuna ukupnih državnih jamstva, dano oko 12 milijardi. Koliko će se finalno od tog iznosa pretvoriti iz potencijalne u aktualni teret poreznih obveznika ovisit će o uspjehu privatizacije škverova i dogovoru s bankama.

Iznos novog zaduženja prije svega ovisit će o stupnju ozbiljnosti i žurnosti, ističe Poslovni dnevnik, kojom će Vlada prionuti na operacionalizaciju mjera iz Programa gospodarskog oporavka.

Prvi korak u tom smjeru bit će rebalans, kao zakonska podloga bez koje je svaki detalj Vladinog 'New deala' tek slovo na papiru. Rebalansom proračuna treba osigurati jednokratno plaćanje dospjelih dugova na koje Vlada ima utjecaj (tvrtki u državnom vlasništvu) do 1. lipnja.

O veličini tog financijskog zalogaja za državu najbolje govori podatak da gospodarstvo sveukupno guši 27,6 milijardi kuna neplaćenih dugova; a prema tvrdnjama premijerke samo najveće državne tvrtke u njemu sudjeluju s 1,5 milijardu kuna, dok su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i bolnice na kraju 2009. dugovale 2,4 milijarde', piše Poslovni dnevnik.