POZITIVNI TRENDOVI

Snažan oporavak izvoza, uvoz i dalje pada

04.05.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Posljednji statistički podaci pokazuju intenziviranje vanjskotrgovinske aktivnosti Hrvatske u ožujku u odnosu na prethodne mjesece. Tako je robni izvoz u spomenutom mjesecu iznosio 782 milijuna eura, što je njegova najviša razina od studenog 2008. godine, dok je robni uvoz iznosio 1,3 milijarde eura, odnosno najviše od listopada prošle godine

Dakle, na mjesečnoj razini i izvoz i uvoz bilježe rast, dok u odnosu na ožujak 2009. godine pozitivnu promjenu bilježi samo izvoz. Tako je na godišnjoj razini izvoz robe porastao 20,1 posto.

Takva kretanja jasno pokazuju da oporavak inozemne potražnje (potaknut oporavkom razvijenih gospodarstava) polako uzima maha, dok je domaća potražnja još uvijek slaba pa se u skladu s tim izvoz roba oporavlja brže od uvoza. Deficit robne razmjene iznosi 529 milijuna eura, što je 33,5 posto manje nego u ožujku prošle godine, pa se pokrivenost uvoza izvozom popela na gotovo 60 posto.

Kumulativni podaci za prva tri mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju da je izvoz porastao za 91 milijun eura, odnosno 4,8 posto, dok se istovremeno uvoz roba smanjio za 380 milijuna eura, odnosno 10,3 posto. Tijekom 2009. godine, stope pada izvoza bile su manje nego stope pada uvoza jer je pad domaća potražnje bio snažniji od inozemne.

Početkom ove godine, kada su makroekonomski pokazatelji u razvijenim zemljama pokazali da se njihova gospodarstva počinju polako oporavljati, izvoz je počeo rasti, čemu je pridonijela i relativno niska baza s obzirom da je u prvom tromjesečju 2009. godine inozemna potražnja bila izrazito niska. Istovremeno, domaća potražnja još uvijek je slaba, pa uvoz i dalje bilježi negativne godišnje stope rasta.

Ovakva kretanja na računu roba sasvim će se sigurno pozitivno odraziti na kretanje BDP-a u prvom tromjesečju te barem djelomično ublažiti negativan doprinos osobne potrošnje i investicija domaćem proizvodu. Promatrano prema kategorijama NKD-a, snažan doprinos rastu izvoza u prvom tromjesečju došao je od izvoza ostalih prijevoznih sredstava (brodogradnja) koji je porastao 39,1 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Na strani uvoza, kategorija opskrbe električnom energijom, plinom parom i klimatizacije, koja čini značajnu stavku u uvozu Hrvatske, u promatranom je tromjesečju zabilježila pad od 27,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2009. godine.

Analitičari Raiffeisen banke u narednim mjesecima očekuju oporavak robne razmjene, pri čemu će domaća potražnja i dalje ostati na niskim razinama prije svega zbog negativnih kretanja na tržištu rada, ali i u korporativnom sektoru. Stoga, godišnji rast izvoza trebao bi se nastaviti, dok će uvoz najvjerojatnije još uvijek bilježiti pad. Poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom te smanjenje deficita robne razmjene pozitivne su posljedice spomenutih kretanja.