OTVOREN CENTAR U VARAŽDINU

Pevec se vraća iz mrtvih

03.05.2010 u 13:45

Bionic
Reading

I varaždinski prodajni centar bjelovarskog Peveca otvorio je svoja vrata nakon polugodišnje stanke uslijed otvaranja stečaja, ali i problema oko neplaćanja najamnine. Među prvima je prodajne prostore, u kojima je 40-ak radnika našlo posao, obišao varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u pratnji stečajnog upravitelja Darka Šketa i suradnika

'Uz korekciju cijene najamnine, postignut je dogovor s vlasnikom prostora, poduzećem Siga, ujedno vjerovnikom, o nastavku poslovanja u Varaždinu na manjoj površini radi manjih troškova. Prije varaždinskog, otvorili smo centre u Bjelovaru, Koprivnici, Kutini, Zadru, Rijeci, Puli i Osijeku, a do 19. svibnja, kada je ročište za Pevec Zagreb, bit će još otvoreni u Slavonskom Brodu i Rijeci. Dakle, sada rade skoro svi raniji centri, izuzev u Županji i Vrbovcu, kao i u Splitu, gdje se nismo uspjeli dogovoriti s gradonačelnikom. Time nastojimo što više dobiti za vjerovnike iz onog što je ostalo nakon otvaranja stečajnog postupka, prije svega to je zaliha robe koja po strukturi nije ona s kojom bi se moglo nastaviti poslovanje u ranijem opsegu, ali su dobavljači iskazali veliko povjerenje poduzeću, iako kao vjerovnici imaju velika potraživanja prema Pevecu u stečaju', kaže Šket, dodajući da bez dobavljača ne bi moglo doći do otvaranja varaždinskog, kao ni ostalih centara.

Međutim, iako im Pevec duguje značajne iznose, tijekom razgovora stečajnog upravitelja i njegovih suradnika s najvećim dobavljačima svi su pokazali namjeru da nastave s opskrbom novom robom, odnosno da kroz nastavak poslovanja dođu do dijela ili cjelokupnih potraživanja, pri čemu se računa na mogućnost da pretvore svoja potraživanja u vlasničke udjele.

'Za nastavak poslovanja također je važno da je većina zaposlenika ostala u radnom odnosu, odnosno nakon otkaza ugovora o radu ponovno se zaposlila. Riječ je o 750 radnika u sedam centara, odnosno osam s varaždinskim. S još dva centra, koja planiramo otvoriti do sredine svibnja, zapošljavat ćemo 800 do 850 radnika, dok je bjelovarski Pevec prije otvaranja stečaja imao oko 1100 radnika', upozorava Šket, dodajući da je još 150 radnika na bolovanju.

Poslovanje u centrima, kako naglašava, zasad ide dobro.

'Slijedi nastavak bitke za vraćanje povjerenja kupaca kojima se samo roba sa zaliha nudi po nešto nižoj cijeni, no namjera je da se poslovanje stabilizira i nastavi normalno raditi u svim centrima. Također, namjera nam je uskoro početi raditi i nedjeljom, uz poštivanje kolektivnog ugovora i plaćanja svih obaveza. Plaće idu redovito i uz plaćanje doprinosa, pa drukčije ne bi trebalo biti ni u budućnosti, iako je teško biti prorok u ova vremena, kada je posebno teško doći nekog iz mrtvih, ali mislim da smo na dobrom putu', navodi Šket, dodajući da nema nikakvih kontakata sa supružnicima Pevec, osim onih obaveznih prilikom otvaranja stečaja.