ŽITOZAJEDNICA IM 'ODERALA KOŽU'

Seljaci žele razgovarati s Todorićem

29.04.2010 u 14:11

Bionic
Reading

Predstavnici seljačkih udruga jučer su se na Ergeli Višnjica kod Slatine ponovo sastali s ministrom Čobankovićem. Ovaj put glavna je tema bila otkupna cijena pšenice iz ovogodišnje žetve, ali razgovora je bilo i o malverzacijama s plavim dizelom te o cijeni kruha koja drastično varira. Kako ističu predstavnici seljaka, kruh je u nekim velikim trgovačkim lancima nerijetko i dvostruko skuplji nego u malim pekarama

'Ministru smo iznijeli svoj zahtjev - ne pristajemo da otkupna cijena pšenice iz ovogodišnje žetve bude niža od 1,20 kuna po kilogramu. Ne zanima nas cijena koju diktira Budimpeštanska burza, jer su mađarskom seljaku drastično drugačiji ulazni troškovi - samo mu je repromaterijal 30 posto jeftiniji - zbog čega i njihova proizvodnja nije skupa kao naša. Svjesni smo da Vlada nije ta koja otkupljuje pšenicu, stoga smo prihvatili prijedlog ministra da na idućem sastanku sjednemo za stol s otkupljivačima. Budući da je Žitozajednica prošle godine 'oderala kožu' seljacima, ove godine namjeravamo najprije razgovarati s Agrokorom, a tek potom s pregovaračima iz Žitozajednice. Inzistiramo na tome da se sastanak s otkupljivačima održi do 15. svibnja, dokad ćemo definirati naše uvjete i troškovnik, što ćemo prezentirati otkupljivačima. Jedno je sigurno - od trenutnih zahtjeva ne odustajemo!', rekao je za tportal Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, dodajući da neki otkupljivači još uvijek nisu isplatili pšenicu seljacima, zbog čega je na jučerašnjem sastanku od ministra zatraženo da rok plaćanja bude definiran na 60 dana.

Dukić je istaknuo da je vrlo važno povezati čitav lanac od proizvođača pa do krajnjih potrošača, jer u suprotnom 'lanac puca, a seljaci ne žele uvijek biti najslabija karika', no ne žele ni da to budu hrvatski građani koji unatoč jeftinijoj pšenici i dalje jedu skup kruh.

'Pojedini veliki trgovački lanci profitiraju, a njihovi vlasnici pune džepove upravo na cijeni kruha koja se kod njih kreće između 5 i 7 kuna, dok mali pekari u Požeško-slavonskoj županiji prodaju polubijeli kruh od 600 grama po 1,99 kuna, a bijeli po 2,99 kuna, i na toj cijeni također imaju zaradu. Postavljam, stoga, pitanje - zašto i veliki lanci ne spuste cijenu, s obzirom da je udio brašna u vekni kruha 18 posto, pa čak i niži, te je sigurno da naši građani ne moraju jesti tako skup kruh', zaključio je Dukić.

Predstavnici udruga seljaka razgovarali su s ministrom i o cijeni plavog dizela koja je, kako kažu, previsoka, a u posljednja tri mjeseca povećana je za 57 lipa.

'Zatražili smo od ministra da Državni inspektorat ispita kvalitetu plavog dizela u kojem nerijetko ima i vode te da se poradi na kontroli spremnika goriva kamiona, posebno onih iz BiH koji masovno dolaze u Hrvatsku točiti plavi dizel. Upravo zbog takvih malverzacija podržavamo uvođenje kartica, ali se ne slažemo s izjavom premijerke Kosor da plavi dizel troši 200.000 poljoprivrednih gospodarstava, dok je potrošnju prijavilo tek 90.000. Poljoprivrednici zasigurno ne troše toliko plavog dizela koliko tvrdi premijerka i spremni smo to i dokazati, stoga pozivamo da se obavi kontrola. Također zahtijevamo hitan sastanak s premijerkom Kosor kojoj želimo izložiti položaj i probleme hrvatskog seljaka', poručio je Dukić.

Dobra vijest za seljake je da će im, kako je i dogovoreno, svi poticaji za proljetnu sjetvu za 2009. godinu biti isplaćeni do kraja mjeseca, a do 15. svibnja obiteljska će gospodarstva dobiti i mjenicu kojom će odmah moći otplatiti kredite i dugove prema Poreznoj upravi.