VEĆ SMO U RECESIJI

Ekonomsko vijeće tražit će rebalans proračuna

21.01.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Ekonomsko vijeće u petak će predložiti Vladi paket mjera za spas gospodarstva od recesije, što uključuje hitno donošenje odluke o rebalansu proračuna, piše Bankamagazin.

Desezonirani bruto domaći proizvod je već u trećem tromjesečju 2008. zabilježio kvartalni pad od 0,5 posto, a loši rezultati industrije i trgovine u posljednjim lanjskim mjesecima ukazuju da će i u četvrtom tromjesečju BDP zabilježiti pad na kvartalnoj razini. Ako se recesija definira kao pad BDP-a u dva uzastopna kvartala, onda je Hrvatska ušla u recesiju

Time je upitan i ovogodišnji proračun koji je pripremljen i donesen na temelju projekcije rasta od 2 posto u 2009. godini. Iako su se proračunski rashodi i prihodi planirali dovoljno kasno da se moglo uvidjeti koliko su loši pokazatelji hrvatskog gospodarstva te da njihov trend ukazuje na negativan rast u trećem i četvrtom kvartalu prošle, a time i u 2009., politička odluka je prevladala.

S obzirom na podatke koji ukazuju na to da je Hrvatska ušla u recesiju, očekuje se da će Ekonomsko vijeće na najavljenoj sjednici ovoga petka Vladi predložiti paket mjera za spas gospodarstva. A kako novaca za takve intervencije u proračunu nema, nužna je hitna odluka o rebalansu proračuna.