OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Zlatne kune za Saponiju, Meggle i Bor plastiku

28.04.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Saponia d.d., Meggle hrvatska d.o.o. i Bor plastika d.o.o. ovogodišnji su dobitnici nagrade Zlatna kuna za uspješnost u poslovanju i doprinos gospodarstvu u 2009. godini Hrvatske gospodarske komore za Osječko-baranjsku županiju. Usprkos smanjenju gospodarskog prometa u Hrvatskoj, zemljama u okruženju, kao i u Europskoj uniji, tri tvrtke su povećale prihode, ostvarile rast, zadržale zaposlene i izvoznu orijentaciju, rečeno je na današnjoj dodjeli nagrade u Osijeku

Kao najuspješnija u kategoriji velikih tvrtki Saponia je ostvarila 531 milijuna kuna prihoda, rast od tri posto i dobit 16,5 milijuna kuna. Osječka kompanija proizvodi 500 proizvoda i robnih marki od kojih 50 posto završi u izvozu, i to u zemljama u regiji i Europskoj uniji. Primivši nagradu HGK predsjednik uprave Damir Skender istaknuo je da su zadržali svih 794 radnika kojima imaju prosječnu neto plaću 3.900 kuna.

Skender je naglasio da su Saponijina konkurencija i na domaćem i na stranom tržištu multinacionalne kompanije koje silna sredstva ulažu u marketing. 'Da bismo se nosili s tako jakom konkurencijom, mi smo morali oko šest posto prihoda uložiti u marketing. Ove godine očekuje nas stagnacija, smanjenje plaća, pa time manja potrošnja i bit će nam još teže poslovati pozitivno', ustvrdio je. Važnu ulogu u nadmetanju na tržištu, dodaje Skender, Saponiji je odigralo ulaganje u zalihe i smanjenje troškova poslovanja: 'Zahvaljujući tim dvjema mjerama osigurali smo neprestanu likvidnost i na tržištu držimo prvo, drugo ili treće mjesto.'

Pozitivno je poslovala i mljekarska industrija Meggle, također iz Osijeka, koja je najbolja u kategoriji srednjih tvrtki. Kompanija u njemačkom vlasništvu ostvarila je rast prometa od 11 posto u vrijednosti 300 milijuna kuna, od čega 10 posto otpada na izvoz, rekao je na današnjoj svečanosti u Osijeku predsjednik uprave Megglea Marjan Vučak. Zadržali su i svih 234 radnika s prosječnom neto plaćom od 5500 tisuća kuna. Najznačajnija investicija lani bila je nova linija za punjenje ambalaže trajnog mlijeka koje je jedan od najpoznatijih proizvoda tvrtke uz razne vrste maslaca, namaza i sireva.

Specijalizacija za proizvodnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda pokazala se vrlo isplativom za Bor plastiku iz Kneževih Vinograda, najuspješniju osječko-baranjsku malu tvrtku. Oni su lani u odnosu na 2008. godinu, pohvalio se direktor Atila Borbaš, udvostručili dobit na 1,6 milijuna kuna dok su prihoda imali više od milijun eura. Bor plastika izvozi četvrtinu proizvoda, a od ove godine proširit će proizvodnju u tri smjera. Zahvaljujući darovnici Svjetske banke od 972 tisuće kuna izgradili su novu proizvodnu halu od 800 četvornih metara u Kneževim Vinogradima koja će im osigurati povećanje proizvodnje sadašnjeg programa. Usto ove godine započinju s proizvodnjom uređaja za pročišćavanje zraka i opreme za iskorištavanje Sunčeve energije.