460 RADNIKA NA BURZI

KIO Orahovica završila u stečaju

26.04.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Nakon četveromjesečnog neuspješnog prosvjedovanja u Orahovici i Virovitici, pisama i apela za pomoć upućenih Vladi i drugim institucijama, radničkih straža te zahtjeva da im se sačuvaju radna mjesta i isplate plaće, radnicima orahovičke tvrtke KIO uspjelo je jedino pokrenuti stečaj

Kako država i institucije nisu pokazale razumijevanja za spas jedine i najsuvremenije hrvatske tvornice keramičkih pločica vrijedne oko pola milijarde kuna, a dužne gotovo 460 milijuna kuna, radničkim zahtjevima udovoljio je samo Trgovački sud u Bjelovaru koji je prošlog petka proglasio stečaj te tvornice.

'Radnici su zatražili stečaj jer već peti mjesec nisu primili ni lipe pa, iako su zaposleni, nemaju od čega živjeti. S plaćama, zakonskim naknadama i otpremninama radnici potražuju oko 24 milijuna kuna', kaže Zdravko Čačinović, županijski povjerenik SSSH.

Na ročištu u petak stečajni sudac za stečajnog upravitelja imenovao je Franju Otročaka iz Virovitice, a u daljnjem postupku vjerovnici i sud odlučit će o načinu vođenja stečaja i naplati potraživanja tvrtke koja je od rujna 2009. godine blokirana jer ima 137 milijuna kuna neplaćenih obveza.

Radnici će na burzu, a protiv direktora Darka Krmpotića podnesena je kaznena prijava zbog sumnje za zloporabe i uništavanje tvrtke. Za zakup tvrtke u stečaju i pokretanje proizvodnje keramičkih pločica neobavezne ponude dali su beogradski Enmon, samoborska Samoborka i virovitički Tvin.