RADIĆ I ŽDERIĆ OPET U IGRI

Hrvati uz kineska jamstva grade u C. Gori?

25.04.2010 u 08:57

Bionic
Reading

Hrvatski konzorcij na čelu sa splitskim Konstruktorom pribavio je za gradnju autoceste Bar - Boljare jamstva kineske banke Exim i očekuje da će sljedeći tjedan službeno obnoviti pregovore s vladom Crne Gore, saznaje crnogorski list Pobjeda

Pozivajući se na izvore iz krugova bliskih hrvatskom građevinskom konzorciju, informacija o obnovi pregovora o poslovnom aranžmanu koji i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori zovu poslom stoljeća trebala bi službeno biti objavljena za koji dan. Pobjeda piše kako od izvora bliskih jednom od članova konzorcija – Institutu građevinarstva Hrvatske – saznaje da su pregovori s crnogorskom vladom neformalno obnovljeni. No posao će se početi realizirati uz jednu bitnu promjenu - prva će na red doći dionica Bar - Podgorica, umjesto one između Smokovca i Mateševa. Za dionicu između glavnog grada i najveće luke u Crnoj Gori trebalo bi biti najmanje primjedbi iz međunarodnih financijskih krugova, koji su se dosad negativno izjašnjavali o najvećem crnogorskom infrastrukturnom projektu.

Na taj način Konstruktor, IGH i Tehnika ipak bi trebali uspjeti u realizaciji svoje ponude kojom su pobijedili na natječaju crnogorskog Ministarstva saobraćaja. Kao što je poznato, do komplikacija u pregovorima o koncesijskom ugovoru došlo je kad se ispostavilo da hrvatski građevinari nisu uspjeli pribaviti bankovna jamstva za financiranje gradnje ceste. Zbog toga je ugovor službeno raskinut, a započeli su pregovori s drugoplasiranim ponuđačem, grčko-izraelskim konzorcijem Aktor-HCH.

Međutim, i to je zapelo kad novi potencijalni partner nije pristao smanjiti cijenu zbog koje je izgubio utrku s Hrvatima, a navodno su i oni imali problema s jamstvima, što zbog financijskog kolapsa u Grčkoj, što zbog nesklonosti europskih financijskih institucija crnogorskoj autocesti. S druge strane, predstavnik Konstruktora u Crnoj Gori Milorad Pustahija je početkom travnja izjavio da je ta kompanija pribavila pismo namjere kineske banke Exim, spremne za financijsko praćenje velikog projekta, što je potvrdio i kineski ambasador u Podgorici.