SUMNJE ANALITIČARA

Droga je za Atlantic prevelik zalogaj

23.04.2010 u 11:36

Bionic
Reading

Domaći analitičari tržišta kapitala slažu se da bi Atlanticovo preuzimanje Droge Kolinske zasigurno donijelo niz pozitivnih sinergijskih učinaka, no najvažniji faktor - cijena preuzimanja - još uvijek nije poznat, što otežava sve prognoze. Prema nekim analitičarima, Atlantic Grupa bi za Drogu Kolinsku trebala izdvojiti čak 350 milijuna eura, što je po mnogima povelik zalogaj čak i za Atlantic

U Atlanticu pak tvrde da neće imati problema s osiguranjem novca, jer su financijski stabilna i nisko zadužena kompanija koja nema problema s financiranjem projekata.

Ako Drogu usporedimo s Podravkom, možemo zaključiti da su kompanije podjednako kvalitetne u pogledu rasprostranjenosti tržišta, poslovnih rezultata, ali i dubioza u poslovanju.

U Erste Vrijednosnim papirima misle da bi potencijalno preuzimanje Droge Kolinske od Atlantic grupe moglo imati pozitivne učinke za obje tvrtke. U Ersteu kažu da bi s jedne strane Atlantic grupa takvom akvizicijom napravila veliki iskorak u prehrambeni biznis, i to preuzimanjem tvrtke sa znatnom prisutnošću u regiji jugoistočne Europe i dobro pozicioniranim brendovima, ali bi dodatno ojačala i svoju tržišnu poziciju u segmentu distribucije.

'S druge bi strane Droga Kolinska dobila novog vlasnika iz srodne branše, snažnog i financijski i kompetencijski, koji svojim angažmanom i optimizacijom poslovnog modela može osloboditi unutarnje strukturne rezerve te tako povećati efikasnost i profitabilnost poslovanja', kažu.

No unatoč svim prednostima takva spajanja, kažu u Ersteu, ključni će čimbenik za određivanje njegove uspješnosti biti cijena koju će Atlantic grupa platiti za vlasništvo, a to je trenutačno nepoznanica koju je teško procijeniti, ponajprije zato što je stvarno financijsko stanje Droge Kolinske nepoznato nakon što se njezin većinski vlasnik prošle godine našao u nezavidnoj financijskoj situaciji.

A da je cijena preuzimanja ključna, misle i u Raiffeisen Consultingu. Za njih je glavno mjerilo uspješnosti preuzimanja nekog društva vrijednost sinergija koje se ostvaruju nakon preuzimanja. U ovom bi slučaju sinergije trebale biti vrlo značajne, a tko će više profitirati, ovisi o kupoprodajnoj cijeni po kojoj će se realizirati transakcija.