ŠKEGRIN SAVJET

'Zaboravimo bajke o debelom Švabi na Jadranu'

23.04.2010 u 10:47

Bionic
Reading

'Ne trebaju nam industrija i turizam već uspješne tvrtke. Zaboravimo bajke o debelom Švabi koji dolazi na naše more i jede pet kilograma kruha od slavonske pšenice. Granske strategije u zemlji koja ima manje stanovnika od jedne gradske četvrti u New Yorku, atak su na zdrav razum', odgovorio je Borislav Škegro, koautor Programa gospodarskog oporavka, na pitanje zašto se u Programu ne spominju industrija, izvoz i zapošljavanje, koje mu je bilo postavljeno na predavanju u organizaciji Foruma hrvatske sloge

Istaknuo je da je najuspješnija hrvatska tvrtka u svijetu karlovački HS produkt koja izvozi pištolje i trebala bi poslužiti kao primjer ostalim tvrtkama. Škegro je kao najbitniji element Programa naveo fiskalnu odgovornost i predložio donošenje ustavnog zakona koji će propisati da deficit državnog proračuna iznad dva posto mora izglasati najmanje 75 posto zastupnika u Saboru.

'Od svih brojeva najljepši broj je nula. Proračun bi trebao biti uravnotežen. Deficit bi smio biti jedan ili ne više od dva posto BDP-a. Međutim, važnije od toga je da se stvori okruženje da Sabor ozbiljno razgovara o državnim rashodima', kazao je Škegro.

Zbog prevelikih rashoda i deficita proračuna od 14 posto bio je kao ministar financija, kaže Škegro, prisiljen prodati Hrvatski telekom potkraj 90-ih godina.

Ključ uspjeha programa koji je donijela Vlada leži u rukama premijerke Jadranke Kosor, koja je sama preuzela odgovornost za njegovu provedbu.

'Bit će teških odluka, štrajkova, prosvjeda, ali ove promjene su nužnost. Da se sutra promijeni vlast i ona bi morala provesti 99 posto ovog programa. Stranputica na koju bi nas mogli odvesti gospodarski problemi koji se gomilaju već desetljećima je opasna, neki govore i o bankrotu države', upozorio je Škegro.

Osvrnuo se bivši ministar financija i na gubitak većinskog vlasništva države u Ini. 'Poražavajuće je da smo morali dovesti mađarskog upravitelja da nam pokaže kako treba raditi. Ipak, mogu zamisliti Inu u idućim godinama u stopostotnom hrvatskom vlasništvu', kazao je Škegro.

Veliki problem po Škegri su i male plaće u javnim i državnim službama, koje najbolje stručnjake usmjeravaju u privatni sektor.

'Lažno posipanje pepelom smanjenjem plaća u državnim tvrtkama i službama je populizam. Zbog toga, primjerice, Ministarstvo financija ne može dobiti kvalitetnog stručnjaka i profesionalca jer mu može ponuditi plaću samo u visini jedne četvrtine koju mu daje bilo koja banka u Zagrebu', zaključio je Borislav Škegro.