KRŠENJE RADNIČKIH PRAVA

Kooperanti Benettona izrabljuju radnice

22.04.2010 u 16:41

Bionic
Reading

Šije li se trikotaža za Beneton, Stefanel i druge poznate svjetske marke u tvrtkama SMIV-Nova i SMIV-Tekstil uz kršenje radničkih prava i izrabljivanje ženske radne snage ili pak Regionalni industrijski sindikat (RIS) neargumentiranim tvrdnjama o stanju u ovim ivanečkim poduzećima dovodi u opasnost radna mjesta za stotinjak zaposlenika, mahom žena?

Ova dvojba nametnula se nakon što je Siniša Miličić, predsjednik RIS-a, iznio ozbiljne zamjerke na račun poslovodstva koje mu je odmah uzvratilo.

Prekovremeni rad mimo zakona konstanta je u poslovanju ovih povezanih poduzeća. Stoga smo više puta podnosili prijave inspekciji rada, koje je korektno odradila posao. Štoviše, zbog nezakonita otkaza radnici koja je odbila nezakoniti prekovremeni rad u trajanju duljem od najduljeg dopuštenog vremena, podnijeli smo tužbu, a zbog uskraćivanja prava na godišnji odmor, podnijeli smo i kaznenu prijavu koju smo i dopunili, jer sumnjamo na dovođenje u zabludu državnih tijela izdavanjem lažnih dokumenata', doznajemo od Miličića, koji dodaje da se radi smanjenja prekovremenog rada sada ipak povećava broj zaposlenika.

'Sindikat nam ometa rad'

Već dvije godine traje sustavno uništavanje SMIV Nove od vodstva Regionalnog industrijskog sindikata, odnosno nekolicine njegovih članica, naših zaposlenica, koje ne žele raditi, tvrdi Mladen Smontara, osnivač i direktor SMIV Nove te direktor SMIV-a i SMIV Tekstila.

Sindikat, kako dodaje, podnio je niz prijava inspekciji rada i drugim državnim tijelima, koje ometaju svakodnevan rad.

'Ne samo da smo se s time sve teže nosili, nego su zbog čestih bolovanja sindikalne povjerenice i još nekih zaposlenica počeli gubiti poslove, pa više nije imalo smisla boriti se za novac za one koji ne žele raditi', kaže Smontara.

SMIV Nova, kako naglašava, nema nikakvih neizmirenih obveza, a novo poduzeće SMIV Tekstil zapošljava sukladno potrebi, pri čemu su poštivani svi propisi.

Naime, kako pojašnjava, iako u poduzeću SMIV-NOVA nisu provedeni izbori za radničko vijeće, poslodavac svejedno koristi dokumente na kojima se spominje to vijeće, odnosno dokumenti koje je ono izdalo.

'Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji, primjerice, dostavljena je od Radničkog vijeća suglasnost o izuzimanju od zabrane noćnog rada žena u industriji iako nitko ne zna kada je potpisnica tog dokumenta izabrana za predsjednicu vijeća', ističe Miličić.

Usprkos tome što mjesečno rade i po četiri dana prekovremeno, kako upozorava, radnice uglavnom primaju minimalnu ili tek nešto veću plaću.

'Za prekovremeni rad plaća im se više, ali se onda plaća umanjuje zato što nisu ispunile normu koja je prethodno od oka podignuta. Budući da je bilo primjera kada je poslodavac zbog istog razloga radio obustave i na neto plaće, šest zaposlenica tužilo je poduzeće koje im je temeljem sudskih presuda dužno isplatiti 26 tisuća kuna, zbog čega smo dali prijedlog za ovrhu', doznajemo od Miličića, koji tvrdi da bi plaće mogle biti veće da SMIV Nova ne iznajmljuje pogon za proizvodnju i opremu od SMIV-a za 100 tisuća eura godišnje.

Vjerojatno potaknuti i tim presudama, kako upozorava, prošlog mjeseca je uz tvrtke SMIV i SMIV Nova pokrenuto novo poduzeće - SMIV Tekstil.

'Osnivač SMIV Tekstila je Ivan Gotal, a direktor je Mladen Smontara, koji je direktor i u SMIV Novoj te SMIV-u. Sumnjamo da je novo poduzeće osnovano da bi se izbjeglo plaćanje iznosa dosuđenih radnicama, a posebice da bi se riješilo sindikalnih povjerenika. Naime, većina od stotinjak radnica zaposlenih u SMIV NOVA 'dobrovoljno' je raskinulo ugovor o radu s danom 31. ožujka 2010. te su 1. travnja 2010. sklopile nove ugovore o radu s novim poslodavcem, sada SMIV-TEKSTIL d.o.o. U sporazumu o prestanku ugovora o radu radnice su se odrekle svojih potraživanja po osnovi otpremnina, jubilarnih nagrada, naknada za prijevoz i slično, a koja bi proizlazila iz radnog odnosa. Sumnjamo da su radnice bile prisiljene, odnosno ucijenjene na davanje otkaza da bi dobile radno mjesto kod novog poslodavca, sada SMIV Tekstil d.o.o.', kaže Miličić, dodajući da nove ugovore o radu nisu sklopile sindikalne povjerenice i još dvije zaposlenice.