MMF UPOZORAVA

Veliki javni dug ugrožava financijski sustav

20.04.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Oporavak gospodarstva ublažio je rizike s kojima je suočen svjetski financijski sustav ali bi visoka razina javnog duga mogla ugroziti postignutu stabilnost i produljiti slabost za tržištima kredita, upozorio je u utorak u najnovijem polugodišnjem izvješću Međunarodni monetarni fond (MMF)

Stanje u svjetskom gospodarstvu poboljšalo se ali je pogoršanje proračunske ravnoteže i naglo akumuliranje javnog duga urodilo novim profilom rizika, koji sada sve izraženije obilježava narušena održivost državnih proračuna.

Stoga MMF kao glavni prioritet ističe smanjenje ranjivosti državnih proračuna, ponajprije kroz sastavljanje vjerodostojnih planova srednjoročne fiskalne konsolidacije.

Kako ističe svjetski zajmodavac, zdravlje bankovnog sustava općenito se popravlja paralelno gospodarskom oporavku, smanjenju razine duga i normalizaciji tržišta. Podsjeća da je u siječanjskom izvješću snizio procjenu o otpisima u financijskom sustavu u razdoblju od početka krize do 2010. na 2.300 milijardi dolara, s 2.800 milijardi procijenjenih u redovnom jesenjem izvješću.

Zbog smanjenih otpisa snižene su i potrebe banaka za dodatnim kapitalom, konstatiraju u MMF-u. Banke su ipak i dalje suočene sa značajnim izazovima, ponajprije zbog potrebe za refinanciranjem velikih iznosa kratkoročnih pozajmica u ovoj i sljedećoj godini. Potreban im je i dodatni i kvalitetniji kapital, s obzirom na očekivanu strožu regulativu koja bi trebala spriječiti reprizu nedavne financijske krize.

U takvom okruženju, kako se ističe u MMF-ovu izvješću, oporavak kreditnih plasmana za privatni sektor vjerojatno će biti prigušen, budući da je potražnja slaba a ponuda ograničena. Kompanije i kućanstva smanjile su razinu duga kako bi poboljšali svoje financije, što smanjuje potražnju za kreditima.

Usprkos tome, pojačane potrebe vlada za dodatnim sredstvima mogle bi prenapregnuti ionako smanjenu ponudu kredita, što posebno teško pogađa mala i srednja poduzeća. Stoga će vlade možda morati uvesti mjere kako bi ublažile slabu ponudu kredita, zaključuju u MMF-u..