NEUSPJEŠNA AUKCIJA

Samo četiri ponude za model B

19.04.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Na prvoj aukciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za model B, za dodjelu jamstvenih kvota, za koju je HBOR ponudio 200 milijuna kuna, dvije su poslovne banke dostavile četiri ponude u vrijednosti od 36,9 milijuna kuna, izvijestili su iz HBOR-a

Službeni rezultati bit će objavljeni u skladu s Uputama za provođenje aukcije, a najkasnije u srijedu, 21. travnja, navodi se u obavijesti.

Prema pozivu HBOR-a za prvu aukciju za jamstvene kvote, HBOR je na toj aukciji ponudio 200 milijuna kuna, od čega se sto milijuna kuna odnosilo na jamstva za kredite ročnosti od tri do pet godina, a sto milijuna kuna za kredite ročnosti od pet do deset godina.

U oba slučaja država na sebe preuzima najviše 50 posto rizika.

Prema uputama za provođenje aukcije, svaka banka može podnijeti ukupno do tri ponude, a prednost u dobivanju kvote imat će banke koje preuzmu viši stupanj rizika i ponude nižu kamatnu maržu na kredite za koje se traži jamstvo.

Krajnji korisnici kredita i prema modelu B su poduzetnici koji su registrirani i djelatnost obavljaju u Hrvatskoj.

Jamstva se mogu dati za kredite namijenjene financiranju investicija, obrtnih sredstava, reprogramiranje kredita dogovorenih nakon 1. srpnja 2008. godine, a dio odobrenog kredita korisnici će moći namijeniti i otplati dospjelih neplaćenih obveza prema državi i bankama.

HBOR je već proveo dvije aukcije za model A, odnosno program kreditiranja obrtnih sredstava, na obje je aukcije HBOR bio ponudio po 200 milijuna kuna, a ponude banaka bile su više od iznosa aukcije.

Tako je na prvoj aukciji, održanoj 19. veljače, ponude podnijelo 16 banaka u ukupnom iznosu 357,15 milijuna kuna, a HBOR je prihvatio ponude šest banaka.

U drugoj aukciji za model A, održanoj 24. veljače, pristiglo je također 16 ponuda banaka u ukupnom iznosu od 346 milijuna kuna, a HBOR je nakon te aukcije prihvatio ponude 12 banaka.