VELIKI INTERES

Slovenci kupuju 100 Plivinih stručnjaka

20.01.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Svi će Plivini radnici i farmaceutski stručnjaci koji ovog proljeća od zagrebačkog farmaceuta dobiju otkaz novi posao s lakoćom naći u slovenskim farmaceutskim tvrtkama.

Za zapošljavanje su Plivinih radnika itekako zainteresirani u najvećoj slovenskoj farmaceutskoj tvrtki Krki iz Novog Mesta, a najnovija se zbivanja u Plivi povezana s najavljenom racionalizacijom njezina poslovanja vrlo pozorno prate i u ljubljanskom Leku, piše Večernji list.

Nakon što je izraelska Teva preuzela američki Barr i time pod svoj krov dobila zagrebačku Plivu, u Sloveniji se počelo govoriti da će u sklopu racionalizacije poslovanja Pliva do konca ožujka sastaviti popis mjera među kojima će biti otpuštanja radnika ali i ukidanja pojedinih proizvodnih programa

S obzirom na te informacije vodeći je slovenski poslovni dnevnik Finance provjerio kako se na najavljene promjene u poslovanju Plive pripremaju slovenski farmaceuti. Pozivajući se na neslužbene informacije list tvrdi da će Teva među prvima otpustiti više stotina zaposlenika na područjima globalnih funkcija financija, nabave i licenciranja koji su u Plivi radili za potrebe svog američkog vlasnika u Europi.

Teva je, za razliku od Barra, odmah nakon preuzimanja počela raditi na ocjeni uspješnosti pojedinih sektora, a ta bi ocjena, prema pisanju Financa, trebala biti završena do konca ožujka i tada će već biti poznati konkretniji koraci Izraelaca.

Da će otpušteni Plivini radnici biti sa zadovoljstvom primljeni u Novom Mestu, šezdesetak kilometara udaljenom od Zagreba, s kojim je središte slovenske farmaceutske industrije povezan autocestom, potvrdio je predsjednik uprave Krke Jože Colarič. U prvom bi se valu otpuštanja početkom proljeća trebalo naći 100 Plivinih radnika, a Krka će ove godine otvoriti 450 novih radnih mjesta i zaposliti isto toliko radnika.

Na mogućnost zapošljavanja Plivinih radnika nešto suzdržanije gledaju u ljubljanskom Leku. No najavljena će se zbivanja u Plivi pratiti pozorno.

Slovenske su tvrtke zainteresirane uglavnom za zapošljavanje otpuštenih zaposlenika, ali ne i za preuzimanje Plivinih proizvodnih programa