ENERGETSKA BOMBA

Tedeschijev superbombon za vojnike

16.04.2010 u 08:08

Bionic
Reading

Hrvatski vojnici u setu za preživljavanje odnedavno imaju i paketić komprimiranih bombona koji su zajednički razvili Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Atlantic grupa, piše Jutarnji list

Riječ je o bombonima koji vojnicima mogu poslužiti za preživljavanje u slučaju nedostataka hrane u izvanrednim situacijama. Paketić bombona dnevno dovoljan je da vojnik u ekstremnim uvjetima izbjegne hipoglikemički napad.

Razvoj novog sredstva za preživljavanje počeo je 2006. i trajao pune četiri godine. Ministarstvo obrane projekt je financiralo sa 195.500 kuna. U MORH-u kažu da je proizvođač, Atlantic grupa, vojsci zasad isporučio početne količine paketa bombona.

Sve ozbiljne vojske imaju tzv. obroke za preživljavanje koji sadrže 3.600 kalorija potrebnih za prehranu vojnika u jednom danu. Ti obroci moraju biti što manjeg volumena i sadržavati oko 150 grama ugljikohidrata dnevno. Paketi su predviđeni za šestodnevno preživljavanje, a u njima nisu preporučljivi proteini ili masti, jer povećavaju žeđ.

Rok je trajanja takvih paketa barem četiri godine, a jedan bombon ima 108 kalorija pa je riječ o pravoj energetskoj bombi, piše Jutarnji list.