IZMJENE ZAKONA

Prasičkanje ili zašto moramo ulagati u golf

15.04.2010 u 20:03

Bionic
Reading

'Golf tereni pridonijeti će tome da Hrvatska bude jaka turistička zemlja koja ne ovisi o sezoni', istaknula je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade s koje je u saborsku proceduru upućen prijedlog izmjene Zakona o igralištima za golf

U Austriji ima 158 golf igrališta, u Češkoj koja je krenula od nule 60, a Slovenija osam golf terena. Hrvatska za sad ima samo tri-četiri izgrađena i čak 89 u prostornim planovima.

'Te brojke dovoljno govore same za sebe. Ako želimo biti poželjna destinacija ljeti i zimi, nužno su nam potrebni golf tereni', rekla je premijerka.

U novim izmjenama zakona najvažnija promjena je ta da neće više biti moguće izvlaštenje zemljišta kroz Zakon o golfu, već se ići u redovnu proceduru što znači da izgradnja igrališta za golf više nije od posebnog interesa za državu. No procedura je nešto ubrzana te ukinuta odredba da igralište mora imati najmanje 85 hektara; kaže se da mora imati najmanje devet rupa.

U raspravu o golfu uključio se, iako to nema direktne veze s njegovim resorom, i ministar kulture Božo Biškupić napomenom kako se u Turopolju tradicionalno igra 'prasičkanje'

'Imate rupicu i ljeskov štap i sve je veoma slično golfu', sjetio se Biškupić na što je premijerka dodala da je to 'razlog više da Hrvatska ima golf terene i potakne njihovu izgradnju'.