PREMIJERKA POZVALA PODUZETNIKE

'Izvucimo svi zajedno što više iz fondova EU-a!'

15.04.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Na današnjoj konferenciji posvećenoj mogućnostima fondova EU-a, u svom pozdravnom govoru premijerka Jadranka Kosor ponovno je istaknula hrvatski 'cilj svih ciljeva', ulazak u EU, i financijske mogućnosti koje će se tim ulaskom otvoriti, a ministar Šuker ponosno je ustvrdio da je Hrvatska iz pretpristupnih programa 'izvukla 90 posto predviđenih sredstava'

Iz europskih se fondova Hrvatskoj, kad uđe u EU, samo u prve dvije godine članstva nudi mogućnost 'povlačenja' 3,5 milijardi eura, istaknuto je na Danu mogućnosti kroz EU fondove.

Premijerka Kosor pozvala je poduzetnike i lokalne zajednice da zajedno s Vladom 'povuku' što veći iznos iz europskih fondova: 'U završnici moramo trčati brže. Iako svi očekuju od Vlade da predvodi, ona ne može sama uspješno stići do cilja. Nije sramota pitati što ne znate, nego je sramota ne iskoristiti priliku koja nam se pruža', kazala je Kosor.

Naglašavajući važnost ulaska u EU, 'cilj svih ciljeva' za Hrvatsku, Kosor je naglasila da je politička volja iznimno čvrsta u najosjetljivijem dijelu - suradnji s Haagom: 'Želimo znati gdje su dokumenti na kojima inzistira glavni tužitelj Haškog suda, jer su ti dokumenti vlasništvo RH. To je naš interes, bez obzira na pregovore s EU-om.'

Ministar Šuker istaknuo je da smo mi jedna od rijetkih, ako ne i jedina, zemlja koja je iz pretpristupnih programa povukla gotovo 90 posto predviđenih sredstava. 'Danas kada je Vlada pronašla novac za projekte, mi nemamo projekte. Fondovi EU-a su mogućnost i za gospodarski oporavak Hrvatske, ako ćemo ih znati iskoristiti, no to ne ovisi samo o Vladi, nego i o lokalnim zajednicama i privatnom sektoru', kazao je Šuker.

Komentar jučerašnjeg govora predsjednika Josipovića u BiH, koji su neki HDZ-ovi političari oštro kritizirali, od premijerke Kosor nismo mogli dobiti jer nije htjela odgovarati na novinarska pitanja.