'DEAL' u DONJEM MIHOLJCU

Francuzi kupili Limex za 7 milijuna eura

Bionic
Reading

Francuzi su kupili nekadašnjega velikog proizvođača bicikala i građevinskih kolica

Francuska Altrad Group kupio je za sedam milijuna eura tvrtku Limex iz Donjeg Miholjca. Šturu informaciju o preuzimanju kompanije koja se proslavila proizvodnjom bicikala koju je objavio francuski dnevni list Les Echos, potvrdio je francuski trgovac građevinskim materijalom koji je na svojoj internetskoj stranici objavio preuzimanje Limexa.

Limex je osnovan 1982. kada je počeo s proizvodnjom dimovodnih cijevi i koljena, skladišnih polica i metalnih ljestvi. Najveću zaradu ostvarivao je od proizvodnje cijevi i koljena na tržištu bivše Jugoslavije, no raspadom bivše države, a time i suženjem tržišta kreće u proizvodnju emajliranih tuš kada. Financijska injekcija za 'posao stoljeća', proizvodnju peći i dimovodnih cijevi i koljena došla je od međunarodnog Crvenog križa i Luteranskog svjetskog saveza.

To je Limexu bila i odskočna daska za daljnji razvoj tvrtke kada je u tri mjeseca zaposlio sve raspoložive radnike iz Donjeg Miholjca i okolice. Zatim Limex kreće u proizvodnju građevinskih kolica, a nakon toga i bicikala zbog kojih je početkom '90-ih postao poznat u cijeloj Hrvatskoj. Međutim i njega je, kao i većinu hrvatskih proizvodnih tvrtki, duboko uzdrmala kriza.

Poslovni dnevnik doznaje kako je Limex Privrednoj banci dužan oko 142 milijuna kuna, te da dugova, navodno ima i prema Hrvatskoj poštanskoj banci te drugim vjerovnicima. Krajem prošle godine, Josip Šelej, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Limex je od tadašnjih 550 otpustio oko 200 radnika zbog, kako je rekao, drastičnog pada izvoza na istočnoeuropska tržišta.

Prema neslužbenim informacijama, tada su počeli i pregovori s Altradom. U 'zlatnim godinama', Limex je zapošljavao i do 700 radnika te prerađivao oko 35.000 tona čelika godišnje. Osim u Donjem Miholjcu Limex ima proizvodne pogone u Slatini i Belom Manastiru. Osnovni proizvodni program čini 50 proizvoda među kojima su najpoznatiji miješalica za beton, kolica i kamini. Altrad Gruop, francuski trgovac građevinskim materijalom računa kako će s tvornicom u Donjem Miholjcu ojačati svoju poziciju u istočnoj Europi.