U NADI JE SPAS

Vlada produžuje rok za škverove

15.04.2010 u 08:44

Bionic
Reading

Vlada će na današnjoj sjednici najvjerojatnije produljiti rok za drugi krug natječaja za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta koji istječe za pet dana. Najavio je to ministar gospodarstva Đuro Popijač za HRT. Kazao je kako je zasad 13 mogućih investitora otkupilo ponudbene dokumentacije, najviše za 3. maj i Brodosplit

Vlada će na današnjoj sjednici predstaviti i model C kreditiranja namijenjen gospodarskim subjektima koji su u osobito velikim teškoćama zbog gospodarske krize.

Na prvoj aukciji za model A HBOR je prihvatio ponude šest banaka, a kamate se za krajnje korisnike kreću od 4,64 posto do 4,82 posto. Na drugoj aukciji modela A kreditiranja poduzetnika HBOR je prihvatio ponude 12 banaka. Kamatna stopa za krajnje korisnike, poduzetnike, bit će od 4,34 posto do 4,88 posto. HBOR je na aukciji ponudio 200 milijuna kuna. Kada se iznosu aukcije pridoda i 60-postotni udio banaka, ukupni kreditni potencijal i nakon druge aukcije je 500 milijuna kuna.

Vladine mjere za gospodarski oporavak i razvoj, uz model A i sudjelovanje države u sufinanciranju kredita, u modelu B predviđen je jamstveni fond od dvije milijarde kuna u kojem država sudjeluje u pokriću dijela rizika kreditnih plasmana banaka. Krediti se daju na rok od tri do deset godina, a dio novca moći će se koristiti za podmirenje poreznog duga te reprogram kredita ugovorenih nakon 1. srpnja 2008.