RASPODJELA DOBITI

HNB 'daruje' Šukeru 318 milijuna kuna

14.04.2010 u 16:04

Bionic
Reading

Savjet Hrvatske narodne banke odlučio je u državni proračun uplatiti 318 milijuna kuna od prošlogodišnje dobiti koja je iznosila nešto više od 552 milijuna kuna. Ostatak dobiti raspoređuje se u opće pričuve HNB-a

U priopćenju HNB-a ističe se da je HNB u prošloj godini uspio ostvariti višak prihoda nad rashodima unatoč složenim uvjetima financijske krize i pada kamata na svjetskom tržištu te promjenama u strukturi međunarodnih pričuva kojima upravlja u korist sigurnijih, ali manje unosnih oblika ulaganja.

Na današnjoj sjednici Savjet HNB-a izdao je suglasnost Republici Austriji za neizravno stjecanje 100-postotnog udjela u temeljnom kapitalu Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Zagreb, što je rezultat prethodnog preuzimanja vlasništva nad matičnom bankom Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, Klagenfurt.

Savjet HNB-a suglasio se i s odlukom nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Zagreb, da za člana uprave te banke imenuje Branu Golubića, kao i s odlukom nadzornog odbora Prve stambene štedionice d.d., Zagreb, da članica njene uprave bude Katarina Šobat.

Numizmatičari će svoje kolekcije moći nadopuniti s nekoliko novih prigodnih izdanja kovanog novca, što ih je HNB pripremio u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom, kojemu je povjerena i prodaja. Tako će, između ostaloga, od 26. travnja u prodaji biti prigodni kovani srebrni novac '2010. FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici'