MATIJAŠEVIĆ O ŠKVEROVIMA

'I drugi će krug privatizacije biti neuspješan'

13.04.2010 u 15:57

Bionic
Reading

Ozren Matijašević, član uprave HFP-a, pretpostavlja da će i drugi krug privatizacije brodogradilišta biti neuspješan

'Nekoliko dana prije zaključenja roka za prihvat ponuda za privatizaciju brodogradilišta možemo ustvrditi: tresla se brda rodio se miš', komentirao je nakon sjednice HFP-a ishod drugog kruga privatizacije šest hrvatskih brodogradilišta Ozren Matijašević.

'Uza svu silu onih koji su preuzeli dokumentaciju, malo je onih koji su napravili snimke stanja u brodogradilištima. U slučaju neuspjeha, preporučujemo izradu održivih planova za nastavak poslovanja s razinom potpora koje imaju članice EU', kazao je Matijašević, koji smatra da treba prihvatiti plan radnika 3. maja, koji je medijski krivo interpretiran kao –'brodogradilišta radnicima'.

Na današnjoj sjednici HFP-a donesena je odluka o tome da institucije koje upravljaju državnom imovinom, kao što su HZMO, HZZO, HZZ, Hrvatska agencija za očuvanje štednih uloga i sanaciju banaka te Središnji ured za upravljanje državnom imovinom, prenesu vlasništvo nad dionicama u HFP. Direktor HFP-a Vedran Duvnjak istaknuo je da će se time omogućiti kvalitetnije upravljanje državnom imovinom, čime će se u proračun sliti znatna sredstva. Očekuje da će Vlada u svibnju donijeti novi zakon o upravljanju državnom imovinom.

Duvnjak je kazao kako država nema interesa biti suvlasnik u tvrtkama s malim udjelima (2,3 ili 5 posto), 'jer često ima veće obveze nego koristi od tog vlasništva'.