IVAN MILOLOŽA:

'Hrvatska industrija plaća najskuplji plin u regiji'

13.04.2010 u 15:07

Bionic
Reading

'Velika je floskula da Hrvati plaćaju najjeftiniji plin u Europi', rekao je Ivan Miloloža, predsjednik Vijeća članova HUP-a, na konferenciji za novinare, ističući da nema opravdanog razloga za poskupljenja plina koja su se od početka godine dogodila već u dva navrata

Prema podacima koje je prezentirao Miloloža, hrvatska industrija plaća najskuplji plin u regiji. 'U Hrvatskoj je cijena 0,42 eura po prostornom metru, u Austriji 0,26 eura, Mađarskoj i Sloveniji 0,24 eura, a u Italiji 0,31 euro', izjavio je Miloloža, dodajući da neki proizvođači zbog toga već najavljuju odlazak iz Hrvatske.

Iznio je i podatak da je Hrvatska, uz Srbiju, jedina europska zemlja koja ima ovakav način obračuna plina i u kojoj je plin za industriju skuplji od plina za privatnu potrošnju.

Zapitao se kako je moguće da MOL prodaje plin mađarskoj industriji 40 posto jeftinije nego u Hrvatskoj, naglašavajući da Mađarska uvozi gotovo 90 posto plina, dok hrvatska proizvodnja plina pokriva većinu naših potreba. 

'Apsurdno je da Hrvatska iz vlastite proizvodnje pokriva između 73 i 94 posto potreba za plinom, ali zbog ugovora s Italijom u tu zemlju po povoljnim cijenama izvozimo količine plina dovoljne za ukupne potrebe kućanstava u jednoj godini', naglasio je Miloloža, dodajući da je ta proizvodnja gotovo pet puta jeftinija od nabavne cijene plina iz uvoza.