SAVJETNICA ŠVALJEK

'Vladin savjet nema utjecaja na ekonomske odluke'

13.04.2010 u 09:04

Bionic
Reading

Hrvatska je danas u fazi preživljavanja, zemlja živi 'na aparatima' i slijedi nam jedna, ako ne baš katastrofalna, onda sigurno bezlična godina koju ćemo u budućnosti nastojati što brže zaboraviti - zajednički je nazivnik pod koji se mogu svesti odgovori iz blic ankete koju je Jutarnji list, nakon istupa guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, proveo među vodećim hrvatskim ekonomistima

Guverner je, na skupu u Opatiji, rekao da nemamo razloga za optimizam i da bismo trebali izvući pouku iz problema u koje je upala Grčka.

- Vlada nema ni snage ni motiva da se stvari počnu mijenjati - rekao je Rohatinski.

I domaći i strani analitičari slažu se u jednom - Hrvatsku još ne treba uspoređivati s Grčkom jer hrvatski javni dug zasad još nije probio granice održivoga. To je ujedno i jedina utjeha. U nizu razgovora otkrile su se, međutim, neke za Vladu nimalo ugodne činjenice.

- Ne želim govoriti kao članica Vladina ekonomskog savjeta jer to je posve neformalna skupina stručnjaka za koju se pokazalo da ni na koji način ne utječe na Vladine ekonomske odluke - rekla je Sandra Švaljek, direktorica Ekonomskog instituta, kada je od nje tatražen komentar opatijskog istupa guvernera Rohatinskog.

Švaljek, uz ogradu da nije čula guvernerov govor u cijelosti, kaže da se u načelu slaže s njegovim zaključcima i da je tužna činjenica da Hrvatska ni u 2010. neće provesti nužne ekonomske reforme.

- Ni ovaj put, kao ni do sada, nije problem u Vladinu neznanju - jer ekonomsku potkovanost mogli su dobiti i od članova savjeta. Problem je u nedostatku političke volje i hrabrosti da se obavi jedan, sigurno neugodan posao - rekla je Švaljek.

Sličnog je mišljenja bio i analitičar Velimir Šonje

- Ako je guverner bio u istupu strog prema Vladi, to je dobra vijest. Korisno je kada netko čije riječi imaju težinu odluči u javnost izaći s konkretnim brojkama. Rohatinski je to već više puta napravio i nikada nije bilo uzalud - rekao je Šonje.