SASTANAK S GRAĐEVINARIMA

Kerum najavio izmjene splitskog GUP-a

12.04.2010 u 16:08

Bionic
Reading

'Da bi se pokrenule investicije, neophodne su izmjene GUP-a i te izmjene kreću u roku od petnaest dana', poručio je splitski gradonačelnik Željko Kerum na sastanku s predstavnicima gradskih vlasti, građevinara, investitora, arhitekata i bankara, na kojem se raspravljalo o otklanjanju problema u realizaciji građevinskih projekata

Kerum je iznio ambicije gradskih vlasti da se kroz pokretanje velikih razvojnih projekata stvore pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta u Splitu. Pretpostavke za realizaciju navedenih planova trebao bi osigurati Stručni savjet za urbanizam. Uz predsjednika Društva arhitekata Splita (DAS) Juricu Jelavića, članovi tog savjeta su još arhitekti Zoran Jeramaz, Srđan Šegvić, Edi Katačić, Neven Mladinić i Dražen Pejković.

Marasoviću ne dam ostavku

Mene gospodin Marasović nije izglasao i ne može me smjeniti, za razlikuod njega kojega će već na slijedećim izborima smjeniti. To su ljudikoji ne mogu doprinijeti nikome, pa ni vlastitoj stranci. Zašto bi janjemu davao ostavku. On može izmisliti svašta, to je inače njegovnačin. Ja ne prijetim nikome, ja sam otvoren" komentirao je Kerum najnoviju svađu, navodne prijetnje i poziv Dujomira Marasovića dapodnese ostavku na funkciju gradonačelnika.

Na skupu su bili svi vodeći građevinari u Splitu, bankari, ali i arhitekti i poduzetnici. Željko Kerum i pročelnica za urbanizam Branka Mimica su pozvali građevinare i arhitekte da otvoreno iznesu sve probleme na koje nailaze prilikom realizacije projekata u gradu i pozvala ih na formalno pismeno očitovanje.

U razgovorima i izmjeni stavova iskristaliziralo se nekoliko glavnih problema na koje nailaze građevinari, ali i gradske vlasti pri realizaciji projekata. Građevinar Zvonko Kotarac je tako napomenuo da su njegova tri velika projekta koje je započeo prije punih osam godina još uvijek blokirana zbog više administrativnih zapreka, neriješenog pitanja pomorskog dobra i neučinkovitosti ministarstva.

I drugi sugovornici spomenuli su probleme s ministarstvima u Zagrebu. 'Za svaku stvar, potvrdu i bilo što potrebno za realizaciju projekta moramo otići prositi u zagrebačke institucije', oštro je zaključio arhitekt Damir Rako. On je još predložio za Split model upravljanja sličan primjeru Graza, a po kojem bi 'city menagment' bio tijelo koje bi osiguravalo preduvjete za razvoj, a u tom slučaju bi Stručni savjet za urbanizam bio dio tog tijela. Rako je pritom mislio na rješavanje političkih zapreka pri realizaciji velikih projekta i on je zapravo jedini na današnjem skupu potpuno otvoreno progovorio o tom problemu.

Drugi problem koji je došao u prvi plan tijekom rasprave je GUP Splita. Zaključeno je da je to prenormiran dokument koji je nekoliko godina nakon nastanka već potpuna smetnja razvoju grada i nije u skladu s vremenom. Marina Walner iz tvrtke Elanija je skrenula pažnju na problem komunalnih doprinosa za garaže koje, po njezinom mišljenju, treba smanjiti za pedeset posto da se smanji problem kroničnog nedostatka parkirališta u gradu, ali i otvori manevarski prostor za građevinare.

Bilo je riječi i o tzv. zonama koje su u GUP-u prestriktne i jednostrane, arhitekti su mišljenja da te zone moraju biti mješovite, a ne isključivo turističke, industrijske ili neke druge.

Prisutni bankari su se držali rezervirano i nisu sudjelovali u raspravi, osim Tomislava Krpana iz Splitske banke koji je najavio sudjelovanje te banke u nekim projektima poticane stanogradnje na području grada.

'Da bi se pokrenule investicije, neophodne su izmjene GUP-a i te izmjene kreću u roku od petnaest dana', izjavio je na kraju skupa Željko Kerum.