SPORNA DOKAPITALIZACIJA

Manjinski dioničari tužbama protiv Slobodne

19.01.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Većinskom vlasniku Slobodne Dalmacije Europapress holdingu zamjeraju povećanje vlasničkog udjela na štetu ostalih dioničara, a spominju se i sumnje u 'tunelarenje' vezane za spornu kupnju udjela u Adriatica.netu

Nakon burne izvanredne skupštine Slobodne Dalmacije na kojoj je voljom većinskog vlasnika Europapress holdinga izglasano pokrivanje gubitaka od 43,21 milijuna kuna smanjenjem temeljnog kapitala, a potom njegovo povećanje za 257 milijuna kuna pretvaranjem potraživanja EPH u kapital koji je tako svoj udio povećao na više od 90 posto, uslijedile su tužbe manjinskih dioničara, piše Business.hr.

Tvrtka Novabela, u vlasništvu Hrvoja Šimića, protiv Slobodne Dalmacije podnijela je Trgovačkom sudu u Splitu i Vrhovnom sudu Hrvatske tužbe kojima se traži poništenje odluka skupštine o smanjenju i povećanju temeljnog kapitala u korist EPH.

Prošlog je tjedna i Državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo kaznenu prijavu vezanu za slučaj dokapitalizacije Slobodne te prijenos udjela u Adriatica.netu zbog štete koju su, prema mišljenju podnositelja, u toj transakciji pretrpjele Slobodna Dalmacija i Hypo Alpe Adria banka.

Naime, sumnje podnositelja prijave da je netko počinio kazneno djelo sežu još u 2005. kada su navodno s računa Slobodne skinuta 42 milijuna kuna. Potom je Adriatica.net dokapitalizirana sa 30 milijuna, da bi, što je stvarno presedan, HAAB besplatno ustupio 50 posto Adriatica.neta EPH-u nakon čega je EPH za čak 73 milijuna kuna preprodao Slobodnoj Dalmaciji polovicu svog udjela u Adriatica.netu

Na niz nedoumica i čudnih poteza od ulaska EPH u Slobodnu svojim je, za predstavnike EPH ne baš ugodnim, pitanjima ukazao još na skupštini dioničar Dejan Kružić, nekadašnji direktor Slobodne Dalmacije, a danas predavač kriznog menadžmenta na splitskom Ekonomskom fakultetu.

'Još nekoliko dana pričekat ću na obećane pismene odgovore iz EPH, a ako ne stignu, poduzet ću određene korake', kaže Kružić. Zanimljiva pitanja postavljao je on i na prethodnoj skupštini s ciljem, kako je kazao, 'otklanjanja bilo kakve mogućnosti da se u poslovanju Slobodne Dalmacije pojavljuju aktivnosti koje objedinjuje termin 'tunelarenje' kao jedan od najraširenijih načina zloporabe transakcija s povezanim društvima na teret dioničkih prava'.