CRNOGORSKA AUTOCESTA

Kinezi spašavaju hrvatski posao stoljeća?

08.04.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Hrvatski konzorcij osigurao je iz komercijalnih izvora novac za gradnju autoceste Bar-Boljare i spreman je uključiti se u realizaciju ukoliko propadnu pregovori crnogorske vlade i grčko-izraelskog konzorcija Aktor-HCH, priopćio je predstavnik splitskog Konstruktora Milorad Pustahija, prenosi RT Crne Gore

'Nismo odustali od tog posla, bez obzira što je ugovor raskinut, jer je cijena koju smo ponudili nedostižna za grčko-izraelski konzorcij. Ponuđena cijena je i 'nekolonijalna', što znači da smo iz nje izbacili ekstraprofit', rekao je Pustahija na sastanku Hrvatskog poslovnog kluba u Crnoj Gori.

Nakon što je vlada Crne Gore početkom ožujka raskinula Koncesijski ugovor za gradnju autoceste, Pustahija je priopćio da hrvatski konzorcij nije 'stajao skrštenih ruku', već su njegovi predstavnici u međuvremenu počeli pregovore s kineskom Exim bankom o osiguravanju garancija neophodnih za gradnju autoceste.

'Ako europske multilateralne organizacije neće dati garanciju, hoće kineska Exim banka. Krenuli smo u pregovore s njima i dobili načelnu suglasnost da su zainteresirani da nas prate ukoliko propadne posao s grčko-izraelskim konzorcijem', rekao je Pustahija.

Dodao je i da je hrvatski konzorcij već sada osigurao sredstva za realizaciju tog projekta iz komercijalnih izvora. Kineski veleposlanik u Podgorici Li Manchang potvrdio je da je Exim banka 'u principu' spremna surađivati s hrvatskom kompanijom, ali da bi trebalo razgovarati o detaljima.

Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da su razlozi zbog kojih hrvatski konzorcij nije uspio osigurati garancije dominantno objektivni, jer danas i najrenomiraniji investitori imaju problem s bankarskim servisom svojih investicija.

'Hrvatskom konzorciju nije bilo lako zatvoriti neophodne pretpostavke, bez čega se nije moglo ući u realizaciju posla', rekao je Đukanović koji smatra da je konzorcij trebao biti inicijativniji prema europskim financijskim institucijama, prije svega Europskoj investicijskoj banci

On je ocijenio i da bi pregovori s drugorangiranim na natječaju za gradnju autoceste, grčko-izraelskim konzorcijem Aktor-HCH, mogli biti uspješni i da bi se moglo ući u realizaciju projekta.

'Respektabilna je ozbiljnost kojom se prilazi pregovorima. Zasad se dosta dobro držimo zacrtane dinamike i imamo povoljne signale europskih financijskih institucija', rekao je Đukanović, prenosi RT Crne Gore.