ORGANIZATORI BOAT SHOWA:

'Kerum minira sajam nautike!'

07.04.2010 u 14:29

Bionic
Reading

U zgradi Lučke kapetanije u Splitu danas je na medijskoj konferenciji i službeno najavljen 12. Croatia Boat Show, najznačajniji nautički sajam na istočnoj obali Jadrana. Otvorenje je u subotu, 10. travnja, a sajam će trajati do 18. travnja. Sajam je najavio i predstavio glavni čovjek organizatora sajma, tvrtke Profectus, Vicenzo Blagaić

Kerum opovrgava Blagaića

Željko Keruma je opovrgnuo optužbe Vicencija Blagaića. Od grada Splita i gradonačelnika Keruma ne postoje nikakve opstrukcije oko održavanja te manifestacije, navodi se u priopćenju iz ureda splitskoga gradonačelnika. U priopćenju se objašnjava da je organizator sajma - tvrtka "Profectus" zatražila dozvolu za korištenje površine na Rivi na 15 dana te joj je, po rješenju o visini zakupnine za korištenje javnih gradskih površina na području grada Splita, na traženih 1002 metra četvorna dostavljena ponuda od pet kuna po metru četvornome, što je ukupno 75.150 kuna. Podsjeća se da je zakupnina po metru četvornome lani bila ista.
"Nije nam jasno da Blagaić kao organizator sajma napada grad" s obzirom na njegov dug gradu od 82.500 kuna po zaključku o dodjeli na privremeno korištenje javne gradske površine, Obale Hrvatskog preporoda "Profectusu" d.o.o., iz 2009. godine, stoji u priopćenju iz ureda. Podsjeća se i kako je tvrtka "Profectus" trebala popraviti kamenu površinu na Trgu Republike, što, kako se tvrdi u priopćenju, nije učinila u potpunosti. "Činjenica je da je tvrtka 'Profectus' proteklih dana bez dozvole Konzervatorskog odjela u Splitu izvela određene radove na Rivi u sklopu zaštićene urbanističke cjeline" te je od tog odjela dobila rješenje o privremenom prekidu radova, navodi se u priopćenju iz ureda splitskoga gradonačelnika.

Na početku predstavljanja 12. izdanja CBS-a Blagaić je naglasio da je unatoč smanjenom broju izlagača i površini sajma za gotovo 30 posto sama činjenica da će se sajam ipak održati u uvjetima svjetske krize u nautičkom sektoru uspjeh. Nakon formalnog dijela i prezentacije brojki te podataka o ovogodišnjoj manifestaciji, na kraju se osvrnuo i na problem koji se ove godine pojavio u organizaciji.

Blagaić je skrenuo pažnju na opstrukcije gradskih vlasti i lokalnog kumunalnog poduzeća Promet. 'Gradonačelnik Željko Kerum radi protiv sajma i pokušava na sve načine zaustaviti nautički sajam. U 12 godina organiziranja sajma prošli smo sve gradske uprave i razne gradonačelnike, ali na ovakve opstrukcije još nismo naišli', naglasio je Blagaić.

Na traženje okupljenih izvjestitelja da preciznije objasni na koji način aktualni gradonačelnik opstruira organizaciju sajma, Blagaić je naveo da je zatražena znatno veća najamnina za korištenje gradskih prostora i dijela Rive. Osim toga, poduzeće Promet koje ima pod svojom upravom dio gradske luke za parkiralište je tražilo neisplativo visoku najamninu i naknadu.

'Cijeli sajam će sada biti tri puta skuplji za organizaciju i sve šatore i štandove ćemo morati staviti na pontone, što znatno poskupljuje i otežava organizaciju manifestacije. U trenutku krize, kada u grad dovodimo velik broj gostiju i turista, punimo hotele i restorane, i gradska uprava bi morala pokazati razumijevanje i kooperativnost. Željko Kerum bi htio sve u gradu imati pod kontrolom, ali to nije realno ni moguće', zaključio je Blagaić.

Dio sajma će biti i predstavljanje renomiranih auto kuća, kojima je CBS nakon otkazivanja Zagreb Auto Showa dobra prilika za predstavljanje novih modela. Na nautičkom sajmu će biti prisutni svi veliki svjetski brendovi, kao što su Sunseeker i Ferretti. U skladu s aktualnom krizom u nautičkom sektoru, i cijena ulaznica je ove godine smanjena na 40-50 kuna. Blagaić očekuje ovih dana i odgovor i očitovanje iz Gradske uprave i od Željka Keruma na navedene optužbe iz Profectusa, tim više što je svih ovih godina i gradonačelnik participirao na sajmu nautike kao vlasnik velike jahte i ljubitelj nautičarstva.