VLADA PROTIV PROSVJEDA

Kalmeta: Radnici 3. maja preplašit će kupce!

31.03.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Prosvjed u brodogradilištu 3. maj najavljen za 7. travnja za Vladu je nepotreban i štetan jer bi mogao uznemiriti potencijalne kupce, izvijestio je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) ministar prometa Božidar Kalmeta

U ovoj godini, podsjetio je Kalmeta, riječki škver je dobio 55 milijuna dolara jamstava, a lani je za sva brodogradilišta odobreno 2,2 milijarde kuna jamstava.

'Prosvjed će se održati prije otvaranja ponuda 19. travnja, što bi moglo uznemiriti kupce. Za 3. maj su zainteresirana četiri ozbiljna ulagača', istaknuo je ministar.

Izlazak radnika škvera na ulice u Rijeci organizira Savez samostalnih sindikata radnika Hrvatske (SSSH). Iako je njegova predsjednica Ana Knežević najavila da će sudjelovati i ostale radničke sindikalne središnjice, izgleda da od toga neće biti ništa.

'Mogu vam samo reći da o tome nije bilo razgovora, što vam sve govori', kratko je prokomentirao Damir Jakuš iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske, potvrđujući još jednom da se domaća sindikalna scena guši u svađama i razjedinjenosti.

Socijalni partneri u GSV-u – sindikati, Vlada i poslodavci – dogovorili su da se osnuju dva nova sektorska vijeća, za tekstilnu i drvnu industriju, te da se u travnju održi sastanak na temu kako poboljšati rad GSV-a.

Današnja sjednica bila je zadnja koju je kao predsjednik vodio sindikalac Jakuš. Prema dogovorenoj rotaciji njega će na tom mjestu zamijeniti Kalmeta, dosadašnji potpredsjednik. Damir Kuštrak zamijenit će Ivicu Mudrinića u ulozi potpredsjednika od strane poslodavaca, dok će iz sindikata tu dužnost obnašati Zdenko Mučnjak iz Hrvatske udruge sindikata.