PBZ ANALIZE

Za sada bez znakova gospodarskog oporavka

29.03.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Analitičari Privredne banke Zagreb za sada ne vide znakove gospodarskog oporavka u Hrvatskoj, a trenutno očekuju da će prvi kvartal ove godine rezultirati stopom godišnje promjene BDP-a u od oko minus 0,5 posto

Pritom napominju da statistički rast neke ekonomske varijable ne znači nužno okretanje trenda i sigurni izlazak iz krize.

Navode kako je industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u siječnju 2010. u usporedbi sa siječnjem 2009. zabilježila rast za 1,5 posto. U veljači bilježi rast za 0,2 posto u usporedbi s istim mjesecom 2009., u kojem je zabilježen pad od 8,4 posto u odnosu na veljaču 2008. godine, pa smo tako u veljači 2010. na minus 8,2 posto u odnosu na veljaču 2008.

Ovim objašnjenjem analitičari PBZ-a ukazuju na činjenicu da smo još uvijek najmanje stepenicu ili dvije iza 'dobrih starih' vremena i da statistički rast neke ekonomske varijable ne znači nužno okretanje trenda i sigurni izlazak iz krize.

'Vjesnici proljeća' još su duboko ispod snijega, navodi Ivana Jović u najnovijim PBZ Tjednim analizama.

S obzirom na izrazito nisku prošlogodišnju bazu, po njenoj je ocjeni za očekivati da industrijska proizvodnja u ovoj godini neće pokazati značajniji oporavak odnosno da će se stopa rasta kretati na vrlo niskim jednoznamenkastim razinama.

Analitičari PBZ-a trenutno ne vide naznake oporavka domaće potražnje, dok je oporavak inozemne potražnje tek u povojima i vjerojatno će biti nestabilnog karaktera tijekom godine.

Pritom navode da o izrazito lošoj domaćoj komponenti govori i podatak da je trgovina na malo u siječnju 2010. zabilježila realni pad od 9,3 posto.

Trgovina na malo u padu je već dvanaest uzastopnih mjeseci. S obzirom na negativna očekivanja stanovništva u pogledu kretanja na tržištu rada (rast nezaposlenosti, pad prosječne nominalne plaće u siječnju), kao i vijesti iz Ministarstva financija o nedostatku novca za isplatu božićnica i regresa u državnim i javnim službama te državnim tvrtkama, teško je za očekivati značajnije promjene u kretanju trgovine na malo izuzev učinka prošlogodišnje niske baze.

Za razliku od industrijske proizvodnje koja je svoje dno izgleda dotakla, upozoravaju da građevinska aktivnost još uvijek tone i to ubrzanim stopama. U siječnju su građevinski radovi zabilježili pad od 18,4 posto u odnosu na isti mjesec lani .

U proteklih godinu dana broj zaposlenih u građevinskoj djelatnosti smanjio se za gotovo 13 tisuća (12 posto) kod pravnih osoba, te za oko šest tisuća kod obrtnika (podatak za prosinac 2009).

Analitičari PBZ-a ne očekuju da će nedavno usvojene državne mjere poticanja prodaje stanova utjecati na oživljavanje tržišta s obzirom da se kupovina stanova i dalje odgađa u skladu s očekivanjima jače korekcije cijena novogradnji nego što je to bio slučaj do sada.