PRODAJA NEKRETNINA

Natječaj Mediteranske namješten za Nedu Young?

Bionic
Reading

Najveća korčulanska kompanija, prijevoznik smrznutih tereta Mediteranska plovidba, oglasila je prodaju svih svojih nekretnina, vrijednih oko 21 milijun kuna, kako bi smanjila nagomilane dugove koji se kreću oko 52 milijuna kuna

U natječaju koji potpisuje predsjednik Uprave Vladimir Šelebaj Sellier navodi se kako je rok za dostavljanje ponuda za kupnju upravne zgrade sa pet etaža, hotela Mediteran u Račišću na Korčuli te građevinskog i poljoprivrednog zemljišta sedam dana, odnosno do petka. "Želimo se riješiti svega što ne spada u osnovnu djelatnost. Novac ćemo iskoristiti za vraćanje dugova", izjavio je Šelebaj Sellier, koji je čelnu poziciju preuzeo u studenom za Poslovni dnevnik. Napominje kako zemljišta nisu u funkciji, hotel donosi gubitke, a kompaniji nije potrebna cijela zgrada, već oko 120 četvornih metara, što se može uzeti u najam. "Mediteranska plovidba fokusirat će se na osnovnu djelatnost. U iduće dvije do tri godine povećat ćemo flotu jer kompanija ima velik potencijal", kaže Šelebaj. Mediteranska plovidba u svom vlasništvu ima brod hladnjaču Atlantic Frigo, čija se cijena kreće oko 9 milijuna dolara i koji je trenutačno na ruti za Philadelphiju, te upravlja sa dva broda u najmu švedskog Cool Carriersa, Autumn Wave i Autumn Wind, koji se nalaze na putevima za Novi Zeland i Čile. Šelebaj napominje kako na inozemnim tržištima nemaju problema s naplatom.

Mali dioničari smatraju pak da je sve to zamagljivanje istine i pokušaj prodaje imovine u bescjenje. "Šokantno je i sramotno da se cjelokupna imovina prodaje bez početne cijene i u samo tjedan dana. Dioničari su ugroženi", upozorava Vjeran Filippi, potpredsjednik udruge malih dioničara koji drže oko 30 posto Mediteranske plovidbe. Ističe da bi rok za prikupljanje ponuda morao trajati minimalno 30 dana. Napominje da 40 dana traje rok za prodaju hotela Bonrepos na Korčuli koji se nudi na prodaju. Filippi, vlasnik 3,35 posto dionica, najavljuje žalbu državnim institucijama. "Moramo zaštiti naše interese", ističe.

Drugi po veličini dioničar, švedska investicijska banka Öhman J:or Fondkommission sa 17,99-postotnim udjelom spremna je obratiti se Europskoj komisiji. "Iznimno smo zabrinuti. Riječ je o velikoj prodaji za tako malu kompaniju kao što je Mediteranska. U navedenom roku, koji je apsolutno neprihvatljiv, ne može se postići dobra cijena", izjavio je Björn Lindström, fond-menadžer Alpcot Capital Managementa, koji upravlja imovinom švedske banke.

Mali dioničari strahuju da je prodaja namještena većinskom vlasniku Nedi Young, u čijim se rukama nalazi 48,43 posto dionica. Ona je prije Mediteranskoj odobrila kredit od 450.000 dolara koji je sada narastao na 500.000. S obzirom na tako kratak rok, kažu mali dioničari, drugi potencijalni kupci neće imati vremena za dubinsko snimanje. Nagađaju da bi Young upravnu zgradu umjesto za oko dva milijuna eura mogla dobiti za između 600 i 700.000 eura. Inače, pravo prvokupa imaju država, grad Korčula i županija, no nitko ne vjeruje da će se oni odlučiti za kupnju.