PLUTAJUĆE ELEKTRANE

Stjepan Mesić lobira za kralja kladionica

16.03.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Mesić lobira za projekt plutajućih elektrana Ivana Koraća, vlasnika lanca kladionica Germania Sport

Prošlotjedni sastanak s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem premijerka Jadranka Kosor napustila je držeći u rukama prezentaciju energetskog projekta za koji je izjavila kako ga smatra dobrim za hrvatsko gospodarstvo. Riječ je bila, kako doznaje Business.hr, o projektu patentiranih plutajućih hidroelektrana koji promovira Ivan Korać, inače vlasnik lanca kladionica Germania Sport.

Korać kaže kako bivši predsjednik Mesić za lobističku potporu nema nikakve financijske koristi. No, ni 'pokroviteljstvo' bivšeg predsjednika ni pohvalne ocjene premijerke, čini se, neće pomoći Koraču da dođe do pomoći Vlade kakvu očekuje. Korać kaže kako su ih u Ministarstvu gospodarstva 'vrlo ljubazno primili', ali i poslali jasnu poruku kako novca za podršku takvom projektu trenutačno nema.

Kaže da bi mu za izradu prototipnog modela i projektne dokumentacije trebalo oko 200 milijuna eura, a povrat investicije planira ostvariti u roku tri do četiri godine. 'Mi od Vlade ne tražimo nikakva bespovratna sredstva, bile bi dovoljne i garancije', kaže Korač.

Korać je 2008. osnovao tvrtku Hidra Force, a njezin je cilj svijetu nametnuti plutajuće hidroelektrane kao izvorni hrvatski brend. Riječ je o hidroelektranama koje iskorištavanjem kinetičke energije kretanja vodenog toka proizvode električnu energiju i koje u potpunosti zadovoljavaju sve ekološke kriterije.

Objašnjavajući kako se iz kladioničarskih voda bacio u energetske, Korać kaže da mu je za pokretanje nove tvrtke bila dovoljna 'jedna nova vizija' njegovih prijatelja. Odlučio se upustiti u avanturu i dvije godine kasnije većinski je vlasnik tvrtke u koju je 'ulupao' velik dio vlastita novca, a hoće li cijela priča postati isplativa tek će se vidjeti.

Svoj je projekt prošle godine uspio predstaviti najprije bivšemu premijeru Ivi Sanaderu, koji je nakon odslušane prezentacije izrazio oduševljenje, ali je Koraću i njegovim kolegama poručio kako 'hodaju po niti između ludila i savršenstva'. Razinu Koraćeve 'ludosti' možda najbolje oslikava podatak da se samo dvije tvrtke u svijetu bave sličnim 'zelenim' biznisom, i obje su američke.

Tadašnji im je premijer, nastavlja Korać, obećao punu papirološku podršku, a onda je uslijedilo šestomjesečno zatišje. Sanader je u međuvremenu dao ostavku, pa je Korać pokucao na vrata Ureda predsjednika RH, tražeći potporu za izradu prototipnog modela na derivacijskim kanalima rijeke Drave.

Bivši je predsjednik Stjepan Mesić s Tehnološkog fakulteta Veleučilišta Rijeka dobio pozitivno mišljenje da je tehnologija izvediva i komercijalno isplativa, kaže Korać, nakon čega mu je obećao da će iskoristiti sve svoje veze u svijetu kako bi lobirao za taj projekt.

Mesić je Koraća pozvao da svoj projekt u budućnosti predstavi i egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, njegovu dobrom prijatelju. Ako Hrvatska ne pokaže sluha, Korać kaže, strateške će partnere pronaći među stranim investitorima.