RJEŠENJE AFERE?

Krašograd se vraća u zelenu zonu

16.03.2010 u 10:09

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština traži od gradonačelnika Milana Bandića da se 11 hektara zemljišta tzv. Krašograda na ravnicama iz građevinske zone vrati u zeleni, zaštićeni pojas, piše Business.hr

Krašograd je velika afera koja je buknula 2007. godine, a vezana je uz razmjenu zemljišta prvo između Kraša i Grada, a potom između Grada i tek osnovanih tvrtki Karantena i Mala ulaganja na čelu kojih su bili studenti.

U spornoj razmjeni, koja je još pod istragom Uskoka, Grad je najprije obećao svoje zemljište tvornici Kraš za gradnju zabavnog parka Krašograda, ali onda ga je nagodbom prepustio studentskim tvrtkama.

Krašu je pak za preseljenje tvornice nuđeno zemljište u Resniku, koje je kao poljoprivredno kupio prijatelj gradonačelnika Darko Turopoljac, ali je ono kasnijim prenamjenama u planskoj dokumentaciji postalo građevinsko.

Nakon što su razmjene osujećene, Grad je Krašograd, piše Business.hr, proglasio projektom u sklopu kojega će se graditi stanovi, a potom ga je za 20 milijuna eura prodao zagrebačkom holdingu.

No, novom prenamjenom milijune eura ne bi izgubio samo Holdiong nego i Kraš, čija je parcela također prenamijenjena 2007. godine, i to iz gospodarske u mješovitu zonu, a gradnjom stanova u Krašu su namjeravali financirati preseljenje tvornice.

'Sve stranke složile su se da zemljište treba vratiti u zelenu zonu jer je to jedini ostatak zelenog pojasa od Sljemena do save', kazala je Business.hr-u zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Vera Petrinjak Šimenek