DUG PREMA HEP-U 125 MIL. KUNA

Sve više onih koji ne plaćaju struju

15.03.2010 u 08:32

Bionic
Reading

Dugovi građana za električnu energiju alarmantno su porasli u posljednjih šest mjeseci i očito je da sve više građana teško spaja kraj s krajem. Od kolovoza prošle godine do kraja veljače ove godine dug kućanstava povećao se za 125 milijuna kuna, piše Jutarnji list

Lani je potkraj kolovoza iznosio 250 milijuna kuna, a trenutno građani duguju HEP-u čak 375 milijuna kuna ili 50 posto više nego prije šest mjeseci. Prosječan dug po kućanstvu se stoga od lanjskih 1500 kuna ove godine popeo na 1800 kuna.

'Cijene komunalija i energenata su rasle ili će još rasti, a plaće stagniraju, uz to su dodatno opterećene kriznim porezom. Naši građani sve teže plaćaju i svoje kredite u bankama, a ne samo režije. Porastom broja nezaposlenih, ali i onih koji rade, ali ne primaju plaću, broj neplaćenih računa za komunalije, struju, plin bit će sve veći', upozorava Sever.

HEP već mjesecima najavljuje novo drastično poskupljenje struje od 1. travnja. Još nije sigurno hoće li do njega doći. Dok u HEP-u tvrde da je to nužno, iz Vlade stižu umirujuće vijesti da je to samo prijedlog, ali ona ga nije odborila. Međutim, ako dođe do drastičnog poskupljenja struje, HEP bi mogao krenuti s masovnim iskapčanjima

Što će biti s poskupljenjem i koliko će ono biti, u HEP-u nisu htjeli govoriti, ali su neki direktori te tvrtke izjavljivali da bi struja mogla poskupjeti najmanje 17 posto.

'Mi smatramo kako jedino poskupljenje veće od 17 posto može zadovoljiti našu proizvodnju', istaknuo je, za Jutarnji list, član Uprave HEP-a za financije Miljenko Pavlaković. No, u HEP-u još ne žele izlaziti sa službenim podacima.