I DALJE ŠTRAJKAJU

Novi prosvjed radnika osječke Pivovare

13.03.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Radnici osječke Pivovare d.d., okupljeni u Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS), koji štrajkaju od 24. veljače, na današnjem su skupu pozvali većinskog vlasnika i direktora Ivana Komaka da se ne igra sa sudbinama radnika i njivih obitelji te potpiše sporazum koji će omogućiti prekid štrajka

Radnici, okupljeni u HUS-u, kao većinskom sindikatu, započeli su štrajk nakon neuspjelog kolektivnog pregovaranja i mirenja s Upravom, koja je potpisala kolektivni ugovor, s manjinskim sindikatom PPDIV-a.

Voditelj županijskog Ureda HUS-a Bruno Horvat kazao je kako je Komak načelno pristao potpisati sporazum, ali je tražio dodatne konzultacije s odvjetnicima.

Horvat smatra kako Uprava očekuje da će osječki Županijski sud pozitivno riješiti tužbu Uprave zbog navodnog nezakonitog štrajka, iako su, kako tvrdi, ispoštovane sve zakonske odredbe o načinu organiziranja takve akcije.

Nedavnu Komakovu izjavu da se ne radi o štrajku nego o 'balvan-revoluciji', Horvat je ocijenio uvredljivom za radnike, među kojima ima i dosta branitelja.

Odbacio je i Komakovu tvrdnju da je 'Pivovara' zbog štrajka već pretrpjela štetu od pet milijuna kuna, ustvrdivši kako su od većinskog vlasnika zaprimili dopis u kojem predlaže pokretanje proizvodnje, kako se tvrtki ne bi pričinila šteta, budući da je do sada nije bilo.

Radnicima se obratio osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak, kojega je kao posrednika u pregovorima imenovalo gradsko Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV), kazavši kako vjeruje da će se početkom idućega tjedna napokon postići dogovor, kojim će radnici zadržati svoja dosadašnja prava iz kolektivnog ugovora, te prekinuti štrajk.