OPTIMISTIČKE PROGNOZE

U Berlinu otvoren najveći turistički sajam na svijetu

10.03.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Uz rekordan broj izlagača i optimističke prognoze za turističku 2010. godinu u Berlinu je u srijedu otvorena Međunarodna turistička burza (ITB), najveći turistički sajam na svijetu

'Iza turističke branše je jedno teško razdoblje ali sada, što pokazuje i ovaj sajam, stvari idu nabolje', izjavio je prilikom otvorenja ITB-a njemački ministar gospodarstva Reiner Bruederle (Liberalno demokratska stranka FDP). On je ustvrdio da je uzlazna putanja kojom se kreće turistička branša 'dobar pokazatelj' i za oporavak cjelokupnog gospodarstva.

Turističke udruge istodobno najavljuju pojačanu prodaju aranžmana za 2010. godinu. Predsjednik Udruge njemačkih turističkih djelatnika (DRV) Klaus Laepple okarakterizirao je 2010. kao 'iznimnu godinu'.

'Kod ljudi se ponovno budi želja za putovanjima', rekao je Laepple prilikom otvorenja sajma te je ukazao na povećanu prodaju turističkih aranžmana za ovu godinu.

ITB ove godine ugošćuje rekordnih 11.272 izlagača iz 128 zemalja. Do petka je ITB otvoren isključivo za stručnu, a tijekom vikenda i za širu publiku. ITB je tradicionalno središnja mainfestacija svjetske turističke branše, a ovogodišnja zemlja-partner sajma je Turska.

Hrvatska turistička zajednica je i na ovogodišnjem ITB-u prisutna velikim štandom u središnjem paviljonu sajma. Sajam traje do nedjelje 14. ožujka.