TROŠAK 'POKUŠAJA STOLJEĆA'

Konstruktor na pripremi ceste izgubio 150.000 eura

05.03.2010 u 15:04

Bionic
Reading

Iako se ovih dana spekuliralo da je Konstruktor zbog neuspjeha na natječaju u Crnoj Gori izgubio milijune, prema nekim izvorima čak 40 milijuna kuna, tportal saznaje iz građevinskih krugova da se ipak radi o mnogo manjem iznosu

Osim što je hrvatski konzorcij izgubio 2,7 milijardi eura vrijedan posao u Crnoj Gori, najvjerojatnije će ostati i bez povrata novca koji je utrošio za pripremne radove na autocesti Bar-Boljare.

No dok hrvatski mediji pišu da je Konstruktor, predvodnik hrvatskog konzorcija građevinara, za pripremu autoceste utrošio čak 40 milijuna kuna, prema neslužbenim informacijama iz Crne Gore troškovi splitske tvrtke bili su znatno niži - 150.000 eura ili oko 1,1 milijun kuna.

Upitan da prokomentira podatak da je Konstruktor za pripremu autoceste uložio 40 milijuna kuna, tajnik crnogorskog Ministarstva prometa i pomorstva Zoran Radonjić je kazao: 'To su nebuloze', a iako je naglasio da je brojka prenapuhana, odbio je precizirati  o kolikim se troškovima radi.

No Radonjić nam je potvrdio da Konstruktor još nije zatražio od crnogorske vlade povrat novca uloženog u pripremu projekta izgradnje tamošnje autoceste: 'Naš međusobni dogovor je predviđao da Konstruktor za svaki ozbiljniji financijski zahtjev treba tražiti suglasnost vlade. Oni to nisu napravili. Ako se naknadno odluče, slobodni su uputiti zahtjev vladi, no onda tek treba identificirati troškove, a mi ćemo razmotriti zahtjev.'

U ponedjeljak će Crnogorci uputiti poziv za nastavak pregovora drugoplasiranom grčko-izraelskom konzorciju, a pregovore će intenzivirati kada se ministar Andrija Lompar vrati iz Kine. Gradnja autoceste Bar-Boljare postaje sve neizvjesnija jer je drugoplasirana ponuda Crnoj Gori preskupa, a pitanje je hoće li i crnogorska vlada uspjeti osigurati financijska sredstva. Radonjić ne odbacuje ni mogućnost, koju predviđaju pravila natječaja, da se svi ponuđači ponovno pozovu da predaju svoje financijske ponude, čime bi se priča vratila na početak.