VARTEKS NA RASPRODAJI

City centar Rijeka prodan Signum Grupi

26.02.2010 u 16:22

Bionic
Reading

Varaždinska tekstilna industrija Varteks pokušava se izvući iz krize i prodajom pojedinih trgovačkih centara: riječki centar prodan je tvrtki Signum Grupa o čijem se poslovanju može saznati vrlo malo, a u sjedištu tvrtke ne žele govoriti o planovima s bivšim Varteksovim trgovačkim prostorom

Kako bi smanjio kreditnu izloženost bankama, zbog koje je lani bila nekoliko dana u blokadi, Varteks je svoj City centar Rijeka prodao malo poznatoj riječkoj Signum Grupi

Ovakav rasplet višemjesečnih pregovora oko prodaje riječkog objekta najveće domaće tekstilne industrije, koji je vidljiv u zemljišnim knjigama riječkog Općinskog suda, svakako je iznenađenje. Naime Signum Grupa je gotovo nepoznato poduzeće registrirano 2008. sa 20 tisuća kuna temeljnog kapitala.

Nasuprot tome, među nizom djelatnosti za koje je registrirano, od ulaganja i nautike do dizajn i zaštitarskih poslova, bavi se i posredovanjem i trgovinom, kao se ističe na njegovim web stranicama, 'luksuznih nekretnina, automobila ili jahti, ali što je najvažnije od svega - pokazati ćemo kako i doći do novca s kojim ćete te si sve to moći i priuštiti'.

Kako je takvo poduzeće došlo do 8,3 milijuna eura, koliko se navodilo da je Varteks prodao svoj riječki City Centar, pokušali smo doznati u riječkom sjedištu Signum Grupe. Međutim, to je ostalo samo pokušaju. Na telefon se i u radno vrijeme javlja samo telefonska sekretarica, kao i na mobitel direktora poduzeća, a ni nakon dva dana nisu stigli odgovori na upit poslan elektronskom poštom.

Tako su zbog izostanka kontakta zasad nepoznati i planovi koje riječko poduzeće ima s objektom od 2.000 četvornih metara koji je Varteks prije dvije godine temeljito obnovio. Isto vrijedi i za sudbinu 30-ak zaposlenika riječkog City Centra, koji se samo mogu nadati da će domaći vlasnik imati više razumijevanja, ako matično poduzeće ne nađe neko rješenje za njih. Zabrinutost za svoju sudbinu koju ne skrivaju zaposlenici CC Rijeka, upravo im povećava nedostatak informacija o transakciji u kojoj je predbilježba prava vlasništva napravljena još 24. prosinca prošle godine temeljem Ugovora o kupoprodaji.

Dakle, prodaja CC Rijeka načelno je dogovorena znatno ranije nego što je predsjednik uprave Zoran Košćec javno najavio Integralni plan poslovnog i financijskog restrukturiranja za očuvanje kompanije na koji su ga prisilili s jedne strane veliki gubici, a s druge bankari.