SUDBINA OPATIJSKIH HOTELA

Nagodba s Ostojom čeka blagoslov Bajića

25.02.2010 u 10:32

Bionic
Reading

Ugovor o nagodbi između Darka Ostoje, vlasnika SN Holdinga i države odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), kojim se nakon gotovo pet godina treba riješiti pitanje čije je opatijsko hotelsko poduzeće Liburnia Riviera hoteli (LRH), mogao bi biti uskoro i potpisan

Obje strane, koje kako doznaje Novi list iz pouzdanih izvora, o uvjetima nagodbe pregovaraju skoro već godinu dana, o njezinom su sadržaju upoznati najrelevantniji državni dužnosnici uključujući i premijerku Kosor, a čeka se još jedino da zeleno svjetlo u ovom slučaju da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

SN Holding je kao privatizacijsko investicijski fond sudjelovao u privatizaciji državnih tvrtki. Uz obrazloženje da su od države dobili bezvrijedne dionice, tražili su od države obeštećenje, što su im kasnije potvrdile i dvije arbitraže Hrvatske gospodarske komore.

Država je na račun toga 2005. godine na SN Holding prenijela 84,1 posto dionica LRH, a iako je Ostoja bio upisan kao vlasnik prema podacima Komisije za vrijednosne papire, u roku tjedan dana te iste dionice su mu oduzete. Od tada traje niz sudskih postupaka. U međuvremenu je država 2007. godine 25 posto plus jednu dionicu LRH prepisala na Grad Opatiju

Glavna novost je da bi prema predloženoj nagodbi Ostoja zadržao 58,57 posto temeljnog kapitala LRH (točnije 177.256 dionica), s tim da 25 posto plus jedna dionica ostaje Gradu Opatiji. SN Holding se također nagodbom odriče svih kamata koje su se nagomilale u ovom sporu.

Zanimljivo je da upravo zbog kontrolnog paketa koji trenutno drži grad Opatija, a od kojeg Ostoja odustaje prema najnovijem prijedlogu nagodbe, SN Holding 'zaračunava' godišnje više od sto milijuna kuna kamata.

Naime, kada je država prenijela 25 posto dionica na Grad Opatiju u ljeto 2007. godine, SN Holding je sudski zatražio obeštećenje za taj paket dionica u iznosu od oko 80 milijuna eura.

Trenutno je Ostojino potraživanje samo po toj 'stavci' prema državi skočilo sa 600 na 900 milijuna kuna, ali Ostoja od tog potraživanje odustaje.

Ono što, međutim, Ostoja ipak potražuje od države, uz 59 posto dionica LRH, je iznos od 162 milijuna kuna, koliko je u ljeto 2005. godine, kada je preuzeo 84 posto LRH uplatio u državni proračun na ime obveze plaćanja predujma poreza.

Prema nagodbi, država će platiti Ostoji taj iznos, no on će ga odmah vratiti natrag u proračun opet na ime predujma poreza.

Prema procjenama Slavka Tešije, sudskog vještaka za financije, koji je prema narudžbi Vlade i HFP-a prošle jeseni izradio pravnu ekspertizu čitavog slučaja, Vlada će, prihvati li nagodbu uštedjeti oko 640 milijuna kuna s obzirom na trenutna ukupna potraživanja SN Holdinga koja debelo premašuju milijardu kuna.